Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Malmström: Svår och skakig väg tillbaka

Vägen tillbaka efter krisen kan bli både krokig och farlig. Bland farorna finns budgetbråk i EU, hot om handelskrig och demokratikriser.
Den som varnar är förra EU-kommissionären Cecilia Malmström.
Ekonomi • Publicerad 25 maj 2020
Cecilia Malmström ser en svår väg tillbaka, men utan internationell handel och relationer mellan länder så går det inte. Arkivbild.
Cecilia Malmström ser en svår väg tillbaka, men utan internationell handel och relationer mellan länder så går det inte. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Det finns många saker att ta hand om innan vi är tillbaka i någon form av normalläge igen, konstaterar Cecilia Malmström, tidigare EU-kommissionär med handel som ansvarsområde, och nu gästprofessor vid handelshögskolan i Göteborg.

– Det är en hel mängd problem som måste lösas. Allt från vaccin och läkemedel till hur man kan resa, och att ta hand om människor och företag som farit illa. Vi måste rusta oss för framtiden för att på sikt få en bättre utveckling, säger hon till TT.

Annons

För EU:s del handlar det om att få den inre marknaden att fungera igen, och att rädda företag och jobb. Både i Sverige och inom hela EU är det nu viktigt att stötta de små företagen, understryker hon.

Måste minnas det vi lovat

Men det gäller också att komma ihåg det som utlovades innan pandemin lamslog allt.

– Vi måste göra de reformer som vi behövt göra sedan tidigare. Europa har förbundigt sig att göra till exempel klimatåtaganden för en grön hållbar tillväxt.

Krisen gör nu att flera EU-länder får det riktigt svårt ekonomiskt.

– Nu förhandlas det – om man uttrycker det snällt – om EU:s långtidsbudget. Hur det blir kan man inte svara på ännu. Det kan bli aktuellt med lån, bidrag eller skuldavskrivning, eller en kombination.

Trump komplicerar

Jobbet med EU:s frihandel och multilaterala handelsavtal med andra länder måste fortsätta, trots krisen, understryker hon.

– Det är väldigt viktigt att vi fortsätter. Vi har förhandlingar om flera frihandelsavtal igång, och det är viktigt att de läggs fram då de är klara.

Relationen mellan EU och USA är komplicerad nu, enligt Cecilia Malmström.

– Vi måste hitta någon form av lösning med USA, kanske något slags miniavtal för att lugna ned känslorna. Men frågan kompliceras av att vi har en president i USA som tycker att handelskrig är ett bra instrument, och som går in i en valrörelse nu. Sedan har vi också förhållandet till Kina.

Smutsig valkampanj i USA

Hon ser en väldigt smutsig valkampanj framför sig i USA. Retoriken kan trappas upp ännu mer, om handelskrig och skulden för pandemin.

Annons

– Vi ser nu att propaganda sprids. Exempelvis om hur viruset startade. Men det gäller att ha is i magen, och se att allt i retoriken inte materialiseras. USA är vår viktigaste handelspartner, och USA är stort. Det finns otroligt många aktörer där.

Frågan är då hur EU kommer att klara krisen, med alla faror på vägen ur den. Cecilia Malmström är trots allt försiktigt optimistisk.

– Just nu är alla i hela världen försvagade. Arbetslösheten stiger och företag går i konkurs. Det här är inte över på en natt. Det kommer att ta tid, och komma bakslag. Det finns ingen vägkarta för det här. Men historien har visat att kriser har stärkt det europeiska samarbetet, och jag tror att den här också kommer att göra det.

EU kommer att ta sig samman, tror hon, för att det är nödvändigt.

– Vi kan inte ta oss ur det här på egen hand, säger Cecilia Malmström.

Fakta: Cecilia Malmström

Cecilia Malmström var EU-kommissionär mellan 2010 och 2019, Liberal EU-minister mellan 2006 och 2010 och dessförinnan medlem av Europaparlamentet mellan 1999 och 2006.

Hon är född 1968, och är filosofie doktor, och är nu gästprofessor vid Göteborgs universitet.

Källa: Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons