Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Löfven flaggar för mer krisstöd till företag

Moderatledaren Ulf Kristersson förstår inte varför regeringen dröjer med förslag om mer direktstöd till krisdrabbade företag.
Statsministern flaggar dock för mer, men säger inget om när.
Coronaviruset • Publicerad 28 april 2020
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson anklagar regeringen för att vara "otroligt långsam" när det gäller att komma med förslag om ytterligare krisstöd till företag.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson anklagar regeringen för att vara "otroligt långsam" när det gäller att komma med förslag om ytterligare krisstöd till företag.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.Foto: Henrik Montgomery/TT
Statsminister Stefan Löfven (S) flaggar för mer krisstöd till företag, men säger inget om när.
Statsminister Stefan Löfven (S) flaggar för mer krisstöd till företag, men säger inget om när.Foto: Henrik Montgomery/TT

– Vi arbetar på det. Vi har sagt hela tiden att vi var tvungna att snabbt få det på plats som vi redan har gått fram med, sade Löfven på en pressträff i riksdagen efter att ha informerat om EU-toppmötet förra veckan.

– Det är gigantiska insatser vi har gjort, men likafullt så behöver vi göra mer, underströk han.

Annons

Enligt Liberalerna pågår förhandlingar mellan regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna om mer stöd. L-ledaren Nyamko Sabuni hoppas att förslag ska kunna läggas fram redan denna vecka, men statsministern lovar ingen tidpunkt.

Löfven säger att det är ett komplicerat arbete som pågår där det inte bara går att tänka på här och nu. Om det skulle komma en andra våg av smittspridning i höst går det inte att göra av med alla pengar i vår.

Pressar på

Sabuni säger att hon räknar med ytterligare företagsstöd. Förutom regeringens samarbetspartier L och C, i förhandlingarna med regeringen, försöker Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna gå fram med initiativ i riksdagen. Syftet är att pressa fram åtgärder och samtliga fem har fört fram förslag om omsättningsstöd, det vill säga att företag som tappat exempelvis mer än 40 procent av omsättningen i och med coronakrisen ska kunna få en del av de tappade intäkterna som bidrag från staten i stället.

På TT:s fråga om vad det är regeringen och samarbetspartierna diskuterar svarar Sabuni att det är många olika saker som är uppe. Socialdemokraternas motstånd mot någon form av omsättningsstöd uppges dock, enligt uppgift till TT, vara mycket hårt.

Inte överlappa

På pressträffen talade statsministern om att regeringen för närvarande försöker bilda sig en uppfattning om vilken effekt redan beslutade stöd ser ut att få. I arbetet ingår också att se till så att olika stöd inte överlappar varandra, till exempel.

Moderatledaren undrar vad dock vad det är som sitter i vägen, tiden för att rädda många företag som i grunden är livskraftiga är på väg att rinna ut, menar han.

– Jag begriper inte varför regeringen är så otroligt långsam, säger han och framhåller att han inte fick minsta lilla besked på mötet med Löfven om huruvida ett stöd är på väg eller inte.

Kristersson hävdar att den typ av omsättningsstöd som M vill se även skulle kunna vara en viktig åtgärd för att stötta SAS.

V skeptiskt

Vänsterpartiet tror också att det behövs mer stöd, men i första hand till småföretag.

– Vi tror att framför allt många småföretag i krisbranscher kan behöva mer hjälp, vi tittar på hur det kan gå till, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

– Men vi är inte beredda att stödja alla företag som har fått minskad omsättning. Gör man det som Moderaterna vill så skulle familjen Wallenberg bli Sveriges största bidragstagare och det tror jag inte de behöver, säger Sjöstedt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons