Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kartlade militära anläggningar – åtalas

Brott • Publicerad 6 augusti 2019

En man i 40-årsåldern har åtalats vid Göteborgs tingsrätt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift av stor betydelse för Sveriges säkerhet. Mannen ska ha dokumenterat, fotograferat och hämtat in uppgifter om skyddsobjekt runt om i landet under flera års tid.

"Det här är en allvarlig brottslighet som mannen är misstänkt för. Jag bedömer brottet som grovt eftersom det rör förhållanden som är av stor betydelse för Sveriges säkerhet", säger kammaråklagare Mats Ljungqvist på riksenheten för säkerhetsmål, i ett pressmeddelande.

Annons

Totalt rör det sig om 36 skyddsobjekt som ska ha dokumenterats mellan 2013 och 2017. I två fall misstänks mannen ha spridit informationen vidare till en annan person. Brottet rubriceras inte som spioneri då åklagare inte hittat några kopplingar mellan mannen och främmande makt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons