1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Stormen över - lämnade nedfallna träd i sin väg

Stormen Laura blev intensiv men inte så långvarig.
Hon drog in över Blekinge och lämnade 8 000 hushåll utan ström och flera träd blåste ner.
Foto: Staffan Lindbom

SMHI utfärdade tidigt en klass 2-varning för stormbyar. Varningen gällde i Blekinge, Skåne, Halland samt Kalmar och Kronobergs län.

Klass 2-varningen betyder vindbyar på över 25 meter per sekund, men stundtals var det ännu kraftigare vindar som svepte in över Blekinge under sen eftermiddag.

En av de första olyckorna som hade koppling till stormen var lastbilssläpet som välte över E 22 i Sölvesborg. Sedan började det komma in rapporter om omkullblåsta träd på flera håll i länet. En av de vägar som drabbades av flest nedfall träd var väg 28.

Ett träd blåste ner och fattade eld då det föll över en elledning vid en rastplats vid E22 vid Förkärla.

Ett annat träd föll på Bergåsa i Karlskrona vid 15.30-tiden, och vräkte upp en del av asfalten, när det välte.

– Vi har inte varit ute och tagit hand om några träd. Det har Trafikverket skött på egen hand. De är väghållare och Räddningstjänsten rycker bara ut om det sker olyckor i samband med att träden faller, säger Kent Hoff, insatsledare på räddningstjänsten i Östra Blekinge.

Under torsdagen påverkade stormen tågtrafiken i länet. Sträckan Kristianstad–Karlskrona ställdes in från klockan 14.00 och beräknades dra i gång igen först under kvällen.

Foto: Staffan Lindbom

Även färjetrafiken påverkas av stormen. Trafikverket ställde in två avgångar, 16.00 och 17.00 på Aspöleden. Även flyget har berörts. Två flyg till Stockholm under eftermiddagen ställdes in.

Vid 15.30-tiden rapporterade SR Nyheter Blekinge att över 8 000 hushåll var strömlösa runtom i Blekinge.

Vid 22-tiden var det bara drygt 1 000 strömlösa hushåll kvar.

Under eftermiddagen har Bryggareberget i Karlskrona stängts av meddelar Karlskrona kommun vid 15.34. Detta på grund av de kraftiga vindarna och risk för nedfallande grenar.

Den lilla stugan i Wämöparken träffades av trädet som blåste omkull i stormen. Taket blev förstörd.
Foto: Bo Porshed
Foto: Staffan Lindbom
Foto: Staffan Lindbom