Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ingen kommun i Blekinge svarar på vad nedskräpningen kostar

Håll Sverige Rent har frågat Sveriges kommuner om de vet hur mycket nedskräpningen kostar skattebetalarna. Endast en kommun, Sölvesborg, har lämnat ett svar: att de inte vet.
Blekinge • Publicerad 5 november 2019
Foto: DRAGO PRVULOVIC / TT

Varje år rankar Håll Sverige Rent alla Sveriges kommuner i hur de arbetar för att motverka nedskräpning. En del i detta är att kommunerna ska veta vad nedskräpningen kostar skattebetalarna. Totalt beräknas svenska kommuner lägga två miljarder kronor varje år på att städa upp skräp som har slängts på marken.

Trots detta är det endast en kommun i Blekinge som svarat på kommunenkäten som Håll Sverige Rent skickat ut i år. Sölvesborg svarade att de inte vet vad nedskräpningen kostar, resterande kommuner har inte lämnat något svar överhuvudtaget.

Forskning visar att nedskräpning i stadsmiljö ökar otryggheten och kan leda till skadegörelse och annan kriminalitet. I naturen gör skräpet stor skada genom att förorena våra hav och skada djurlivet. I Sverige uppskattas en miljard cigarettfimpar slängas på marken varje år.

Jesper VighagenSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons