Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan särskilda händelser i området.
Publicerad 2 mars 2020
Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige

Polisen upptäcker fler förfalskade pass, enligt Sveriges Radio Ekot.

450 blev förra årets anmälningsskörd, visar preliminära siffror från Brottsförebyggande rådet som Ekot tagit del av – en fördubbling jämfört med året innan.

Annons

Brottet rubriceras som illegal invandring och innefattar både förfalskade pass och äkta pass som används av fel person.

Anledningen till de ökade anmälningarna är bland annat att mer personal utbildats och att fler kontroller görs.

– Det här är en förbättring för polisen, där vi lyckas bättre med att upptäcka det här som med all sannolikhet funnits långt tidigare och fortsätter förekomma, säger Per Löwenberg, gruppchef för nationella gränspolissektionen, till Ekot. (TT)

Här saknas innehåll

En kvinna misstänks ha gått lös med en slägga mot polishuset i Göteborg och krossat ett tiotal fönster, innan hon greps.

– Hon var väldigt påverkad, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen.

Polisen fick larm klockan 22.13 på söndagskvällen om att kvinnan i 35-årsåldern, som är känd av polisen sedan tidigare, slog med en slägga mot polishusets häkteslokaler. Händelsen utreds som grov skadegörelse. (TT)

Om satsningarna på Försvarsmakten ska få effekt måste också det civila försvaret få mer pengar, anser Dan Eliasson, chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Enligt Eliasson kommer de beräknade kostnaderna att markant överstiga de 4,2 miljarder kronor som försvarsberedningen föreslagit.

"För att få avsedd kraft ut av satsningen på det militära försvaret behöver vi öka motståndskraften i samhället genom en tydlig satsning och inriktning för civilt försvar", skriver han i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Enligt MSB måste det civila försvaret stärkas i flera avseenden. Bland annat behöver räddningstjänsten, befolkningsskyddet och försörjningsberedskapen utvecklas. (TT)

Världen

Över 3 000 personer har nu avlidit till följd av det nya coronaviruset globalt. Kina rapporterar ytterligare 42 dödsfall, alla i den värst drabbade Hubeiprovinsen. 2 912 personer totalt har avlidit i landet.

Annons

Samtidigt rapporterar myndigheterna 202 nya virusfall, den lägsta siffran i Kina sedan slutet av januari.

Viruset har spridits till över 60 länder. Värst drabbat utanför Kina är Sydkorea, Iran och Italien, där totalt över 100 personer har dött. (TT)

Staffan LundgrenSkicka e-post
TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons