Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i Blekinge. Ilska riktad mot Zlatans staty i Malmö.
Publicerad 28 november 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Ilskan mot Zlatan Ibrahimovic affärsbeslut riktas mot hans staty i Malmö.

Tusentals personer kräver att den flyttas – och på onsdagskvällen ska rasistiska ord och dödshot ha skrivits på marken intill skulpturen.

Annons

– Vi har fått larm om att någon spraymålat på den och åker dit, säger polisens presstalesperson Jimmy Modin till Kvällsposten.

Enligt tidningen ska statyn ha spraymålats och vid foten har ett rasistiskt tillmäle samt ett dödshot skrivits: ”Cigani dö.”

Skulpturen ska även ha vandaliserats med flera bengaliska eldar.

Nyheten om att Zlatan Ibrahimovic blir delägare i Hammarby kom överraskande och bara drygt en månad efter att Zlatan-statyn invigdes utanför Stadion i Malmö.

– Min staty kommer att skyddas av mina fans, av många från Rosengård, sade Ibrahimovic under invigningen.

Nu skyddas den av få. Över 2 000 personer hade på onsdagseftermiddagen skrivit på en digital namninsamling för att avlägsna statyn från området. Vid lunchtid hängde någon upp en toalettsits över armen på skulpturen.

Och senare på kvällen blev vandaliseringen betydligt grövre.

Sabotaget får skulpturens konstnär, Peter Linde, att reagera.

– De som gör sådant här borde skämmas. Den dumheten är så total. Att ägna sig åt den typen av meningslös krigsföring är fullkomligt idiotiskt. Det vittnar om att de som gör det här är de som är korkade, och ingen annan, sade han till TT tidigare på onsdagen. (TT)

Här saknas innehåll

Under onsdagskvällen greps två pojkar i centrala Skurup för försök till personrån .

Annons

Det var vid 21-tiden som polisen fick ett larm om att två pojkar var i färd med att råna en person i centrala Skurup. Pojkarna som är 15 och 18 år gamla greps på plats och togs med till polisstationen.

– Pojkarna hade försökt tillgripa föremål från målsäganden men lyckades inte. Båda pojkarna kunde gripas och togs med till polisstationen men släpptes senare under kvällen men brottsmisstankarna kvarstår, säger Niclas Wahlgren, inre befäl vid Ystadspolisen.

Målsäganden klarade sig utan fysiska skador vid händelsen.

Sverige

En 20-årig man knivhöggs i benet och rånades i närheten av centralstationen i centrala Uppsala. Polisen fick larmet 01.20, och mannen blev rånad på en jacka som sägs vara värd 20 000 kronor och en halskedja.

– Vi fick lite knapphändiga uppgifter men det ska ha varit två gärningsmän, säger Susanne Sjögren vid polisen till UNT.

Polisen sökte efter rånarna med hjälp av hund, men har ännu inte gripit någon. (TT)

Världen

Minst 60 000 personer i närheten av en kemifabrik i den amerikanska delstaten Texas har beordrats att omedelbart lämna sina hem och fly området sedan en explosion inträffat. Ordern gäller fyra orter i närheten av den petrokemiska fabriken vid Port Neches.

En storbrand i fabriken utbröt natten till onsdagen lokal tid. Tre personer fick lindriga skador, men de kraftiga svarta rökmolnen från branden syntes milsvida. Människor inom en radie av cirka 800 meter fick då lämna området.

Brandkår trodde att branden delvis var under kontroll, men på onsdagseftermiddagen lokal tid inträffade en eller flera explosioner i anläggningen, efter tolv timmars brand.

Ordern från kommunen Jeffersons myndigheter gällde samtliga som bor inom en radie av 6,5 kilometer från brandplatsen.

Annons

Anläggningen, som drivs av TPC Group, ligger 13 mil från storstaden Houston. (TT)

En så kallad cyklonbomb lamslår trafiken i nordvästligaste USA. Tillsammans med ett annat oväder ställer stormen till det under thanksgiving, en av landets intensivaste resehelger.

En del bilister på Interstate 5 mellan Oregon och Kalifornien säger att snökaos tvingat dem att övernatta i bilen.

En cyklonbomb utlöses av ett atmosfäriskt tryckfall, så hastigt att det "skapar våldsamt väder som anländer likt en exploderande bomb", skriver The Oregonian. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons