1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Pojke slagen och hotad i Karlskrona. Fyra gripna efter hot i Malmö.
Foto: Johan Nilsson/TT

Blekinge

En pojke i yngre tonåren ska på tisdagskvällen ha blivit utsatt för hot och misshandel av flera andra killar. Något som SVT Nyheter Blekinge var först att rapportera om.

Polisen fick kännedom om händelsen i Lyckeby-området vid 20.30-tiden. Pojken ska ha blivit slagen, hotad och bestulen på sin cykel.

– Cykeln är tillbakalämnad, säger Magnus Hansson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Karlskrona, till BLT/Sydöstran.

Pojken fördes inte till sjukhus akut. Hansson beskriver de fysiska skadorna som lindriga.

Mellan tre och fem killar uppges ha deltagit. En person är sent på tisdagskvällen utpekad som misstänkt, men inte gripen.

Brottsrubriceringarna är olaga hot och misshandel.

Skåne

Fyra personer har gripits sedan någon med skjutvapen hotat och skadat folk i ett område i östra Malmö.

Tillkallade polispatruller hittade två lindrigt skadade offer. En stund efteråt greps tre män i en lägenhet i närheten. Sedan kunde även en kvinna gripas.

Till att börja med gällde misstankarna grovt vapenbrott, men eftersom det verkar ha varit ett luftvapen som användes ströks den anklagelsen. De tre männen misstänks för grovt olaga hot medan anklagelserna mot kvinnan "gäller brott mot lag om brandfarliga och explosiva varor", skriver polisen på sin sajt. (TT)

Sverige

Vid klockan 02.41 fick polisen samtal om skottlossning i Skövde.

– Vi skickar dit polispatruller och polishund. Platsen är avspärrad för en teknisk undersökning som kommer att ske under förmiddagen idag, säger Andreas Olovsson, stationsbefäl vid Skövdepolisen, två timmar efter larmet.

Exakt var i Skövde tätort den misstänkta brottsplatsen ligger vill han då inte precisera.

– Det är inga personskador. Men initialt rubricerar vid det som försök till mord, säger Olovsson om utredningen.

Tidigt på onsdagsmorgonen avvaktar polisen än så länge också med att gå ut med fler uppgifter om vad som hänt.

Nordkorea och USA har fått inbjudan till ett nytt möte i Sverige, meddelar det svenska sändebudet Kent Härstedt i Seoul, rapporterar SR Ekot.

De senaste kända samtalen om nedrustning och avspänning hölls på Lidingö i början av oktober. De avbröts av Nordkorea, men redan då sades att i alla fall USA sagt ja till nya överläggningar.

Samtalen omgärdas av stort hemlighetsmakeri, och det är oklart hur nära parterna är en överenskommelse. (TT)

Världen

Turkiet säger att det inte finns någon anledning till att återuppta offensiven i Syrien, då USA uppger att de kurdiska styrkorna i området har dragit sig tillbaka.

"I detta skede finns det inte något behov att genomföra en ny insats", heter det i ett uttalande från Turkiets försvarsdepartement.

I en USA-mäklad uppgörelse fick de kurdiska styrkorna fem dygn på sig att lämna området. Den tidsfristen gick ut på tisdagskvällen. (TT)

Antonio Costas, biträdande chef för Bolivias valmyndighet, avgår. I sin avskedsansökan förklarar han att det "dumma" beslutet att pausa resultatrapporterandet i rösträkningen efter helgens presidentval är orsaken.

Han menar att beslutet har rubbat förtroendet för hela valprocessen.

Misstankar om valfusk har framkallat gatuprotester, som på flera håll har eskalerat till våldsamheter, i flera bolivianska städer och oppositionsgrupper uppmanar till generalstrejk över hela landet. Strejken kommer att pågå "tills demokratin och medborgarnas vilja respekteras", heter det i ett uttalande.

Under dagen kommer valobservatörer från den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS att hålla ett extramöte med anledning av fuskmisstankarna.

När nära 95 procent av rösterna är räknade verkar det trots allt blir en andra valomgång, då sittande president Evo Morales marginal inte räcker för en direkt seger. (TT)

Bill Taylor, amerikansk toppdiplomat i Ukraina, vittnar om hur USA:s president Donald Trump pressade Ukraina.

Han bekräftar tidigare uppgifter om att Trump ville att Ukraina skulle smutskasta demokraten Joe Biden och dennes son Hunter Biden i utbyte mot militärt stöd. Trump ska även ha lockat med ett toppmöte mellan honom själv och president Zelenskyj.

Vita huset avvisar anklagelserna och säger att de ingår i en samordnad förtalskampanj. (TT)