1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Gripanden efter bensinstölder på Verkö. Inbrott hos Blekinge tekniska högskola.
Foto: Johan Nilsson/TT

Blekinge

Tre unga män greps sent på måndagskvällen. De misstänks ha stulit bensin från flera båtar vid Verkö och greps vid 22.30-tiden.

Tidigt på tisdagsmorgonen är två av dem anhållna medan den tredje har släppts på fri fot på grund av sin låga ålder. Han är under 18 år gammal till skillnad från de övriga som är i 20-årsåldern.

– Tre bensintankar ha anträffats. Sedan får vi se under dagen om det är något annat som har försvunnit, säger Magnus Hansson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Karlskrona.

Blekinge tekniska högskola i Karlskrona ska ha utsatts för ett inbrott på måndagskvällen.

Polisen larmades klockan 21.15. En bil ska ha setts på platsen.

– Man har krossat någon ruta, gått in och tillgripit datorer verkar det som, säger Magnus Hansson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Karlskrona.

En teknisk undersökning ska göras. På natten till tisdagen har ingen person gripits som misstänkt.

Skåne

Vid 02.30-tiden ska två män ha blivit rånade utomhus i Kristianstad.

De ska ha blivit av med pengar och telefon.

Tidigt på tisdagsmorgonen är ingen person gripen.

Sverige

Satsningar på att fånga in och lagra koldioxidutsläpp, så kallad CCS (carbon capture and storage), lockar svenska politiker. Sju av åtta partier ser detta som viktigt, enligt en kartläggning av SR Ekot.

– För att rädda klimatet behöver vi en stor verktygslåda och där är ju CCS definitivt en väldigt intressant teknik. Dock får det inte vara ett sätt att köpa sig fri eller låta bli att göra andra åtgärder, säger Hanna Westerén, miljö- och klimatpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, till radion.

CCS är dock en komplicerad och dyr teknik, särskilt i jämförelse med att i stället förhindra själva utsläppen. Och den är så länge bara i startgroparna. Men flera partier tror att tekniken ändå är ett måste, och är positiva till att avsätta pengar för fortsatt forskning och pilotprojekt.

Det enda riksdagspartiet som i Ekots enkät inte säger ja – utan "vet inte" – till CCS-satsningar är Sverigedemokraterna. (TT)

Världen

Kanadas premiärminister Justin Trudeau ser ut att kunna bilda regering igen, om än i minoritet.

Enligt CBC News har Trudeau och Liberala partiet vid 06-tiden svensk tid 156 av 338 mandat efter måndagens val.

Konservativa partiet hade vid samma tidpunkt 121 mandat. För att få egen majoritet krävs 170 mandat och precis som många förutspått är det inte troligt att något parti får egen en majoritet i underhuset.

Trots att Liberala partiet leder har det gått tillbaka i alla delar av landet sedan förra valet 2015, mest har man tappat till Québec-blocket i Québec som gick starkt framåt. (TT)

Vid midnatt blev aborter och samkönade äktenskap lagliga i Nordirland. Då löpte tidsfristen ut för lokala politiker att stoppa lagändringarna som den brittiska regeringen införde i somras.

I juli i år godkände den brittiska regeringen en avkriminalisering av abort och att det ska finnas tillgång till lagliga aborter i Nordirland, för att vara i linje med andra områden inom Storbritannien. Dessutom ska det öppnas för samkönade äktenskap och registrerade partnerskap.

De nya lagarna kunde införas då områdets lagstiftande församling, Northern Ireland Assembly, brutit ihop i januari 2017.

Församlingen samlades kort på måndagen, men utan stöd från oppositionen kunde man inte stoppa lagändringarna.

Julian Smith, Storbritanniens Nordirlandsminister, säger att i praktiken ska aborter kunna utföras i Nordirland senast från den 31 mars 2020. Och de nya lagarna kring samkönade relationer ska vara färdigformulerade till senast den 13 januari.

Abort var tidigare bara tillåtet i Nordirland om det var fara för moderns liv. Trycket för att avskaffa de stränga lagarna har ökat, inte minst sedan grannen Irland infört en liberalare abortlagstiftning. (TT)