1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan särskilda händelser i Bleking.
Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige

Solceller i massor på platta tak runtom i staden. Det är miljökommunalrådet Simon Chrisanders (L) senaste plan för att hjälpa till att uppnå målet om 100 procent förnybar energi i Malmö om tio år.

– Tittar man på Malmö från ovan så ser man en ohygglig massa industritak – de flesta helt utan solceller, säger han till Sydsvenskan.

Enligt planen ska Malmö stad tillsammans med bland andra ett energiföretag bilda ett bolag som installerar och sköter solpanelerna på företags tak. Fastighetsägarna behöver alltså varken investera i panelerna eller hantera dem.

Simon Chrisander tror att den lokala industrin vill ha lokalt producerad, grön energi.

– Vi vill göra det lätt för företagen. De behöver bara säga ja, så fixar vi investering, montering och underhåll av solfångare, säger Chrisander. (TT)

Det första snöovädret för säsongen har ställt till det i Ytterhogdal i Härjedalens kommun. Fotbollslaget Ytterhogdals IK tvingades i sista stund flytta sin viktiga kvalmatch till Hudiksvall, 15 mil österut, rapporterar Östersunds-Posten.

–Det vräkte ner snö och det var flera centimeter på plan och sedan var planen blöt efter regnet, säger klubbens ordförande Sven-Olof Henriksson till P4 Jämtland.

– De provade att köra med snöslungor men snön la sig allt eftersom, och det gick inte att köra en gång till för då blev det bara lervälling av alltihopa.

Några andra större konsekvenser rapporteras inte av snöfallet. Och för YIK slutade dramat väl – matchen mot stockholmslaget Karlbergs BK vanns på straffar, vilket innebär ett steg närmare division ett. (TT)

Världen

Fem människor har omkommit i en brand i en klädfabrik i en förort till Santiago i Chile. Plundrare hade trängt sig in i fabriken, och tände eld på den.

Det innebär att dödstalet i oroligheterna i staden nu är uppe i minst sju. Två liv krävdes i samband med att en livsmedelsbutik under natten mot lördagen tändes på.

Protesterna mot regeringes ekonomiska politik inleddes med studentdemonstrationer nyligen, den utlösande faktorn var höjda kollektivtrafikpriser. Anlagda bränder, stoppad gatutrafik och kravaller har följt. Polisen har vid ett flertal tillfällen använt tårgas för att skingra demonstranter.

I helgen utlystes undantagstillstånd i Santiago och landets militär fick ansvar för att hålla ordning på gatorna. Undantagstillståndet har nu utökats till flera städer. Dessutom råder ett nattligt utegångsförbud i huvudstaden. (TT)

En grön våg sköljer över Schweiz. I söndagens val samlade två gröna partier 21 procent av rösterna. Men främlingsfientliga SVP förblir störst trots tillbakagång.

Gröna partiet fick 13,2 procent, vilket nästan är en fördubbling jämfört med 2015. Det mindre Gröna liberala partiet fick 7,8 procent, 2015 fick de mindre än 5 procent.

– Det är mer än en våg, det är en tidvattenvåg i schweiziska mått mätt, säger statsvetaren Pascal Sciarini. (TT)