1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Sökandet efter den försvunne mannen från Asarum fortsatte under natten utan att han hittades.
Foto: Johan Nilsson/TT

Blekinge

Skåne

Strax före klockan 06.30 på onsdagsmorgonen kom larm om en singelolycka med lastbil söder om Tyringe. Lastbilen är lastad med 40 ton asfalt.

Vägen stängdes av inledningsvis och väntas vara öppen och stängd i omgångar under arbetet.

Räddningstjänst, ambulanspersonal och polis skickades till olycksplatsen, på väg 1900 vid Deleberga, där lastbilen hamnat i diket.

– En lastbil har gått av vägen och in i ett träd. I samband med det ramlar trädet över vägen och träffar en personbil, säger Jan-Olof Fröjd, yttre befäl vid räddningstjänsten i Hässleholm.

Personbilsföraren, som ska ha varit ensam i bilen, skadades inte fysiskt, enligt räddningstjänsten.

Lastbilsföraren ska vara vaken och talbar.

– Hon ska ha klagat lite på ont i ryggen. Ambulansen håller på att ta hand om henne nu, säger Fröjd strax före klockan 07.30.

Då är det oklart om någon kommer att föras till sjukhus.

Lastbilen är lastad med 40 ton asfalt.

– Släpet ligger på sidan och lastbilen står på hjulen. Personal och restvärdesledare hanterar själva lasten, det går inte att bärga den när den är lastad utan den behöver tömmas först, säger Fröjd.

Vägen stängdes av när trädet togs bort och ska sedan ha öppnats delvis igen. Prognosen för när arbetet kan vara över sattes först till klockan 08.30.

– Men det handlar om timmar. Jag tror vägen kommer att stängas igen under bärgningen. Det kommer vara öppet och stängt i omgångar, säger Jan-Olof Fröjd.

Personbilen behöver också bärgas.

Sverige

12 bilar har brunnit i ett parkeringshus i ett bostadsområde i Askim i sydvästra Göteborg. Ytterligare 14 skadades, enligt polisen.

Polisen larmades till platsen vid 23.15 på tisdagskvällen.

– Bilarna stod i ett garage på två plan och har totalt brunnit ut. Även taket till parkeringshuset har brunnit bort, säger Andreas Odén, vakthavande befäl vid polisen, till TT.

Polisen har tre enheter på plats och en förundersökning om mordbrand har inletts.

– Vi letar vittnen just nu för att se vilka åtgärder som ska vidtas längre fram. Vi utgår från att den är anlagd men har inga misstänkta i nuläget, säger Andreas Odén.

Branden var vid 00.30-tiden under kontroll och utan ytterligare risk för spridning. Polisen har spärrat av platsen för en teknisk undersökning.

Ingen person är gripen på onsdagsmorgonen. Ingen rapporteras heller ha skadats.

Vid 01-tiden skadades även två bilar i en brand i Västra Frölunda. Där gör polisen en anmälan om skadegörelse genom brand, men ingen är gripen.

En man i 60-årsåldern har förts med ambulans till sjukhus efter en brand i ett flerfamiljshus i Avesta kommun.

– Branden började i en av lägenheterna och mannen har andats in rök och fått lindrigare yttre brandskador, säger Kenneth Johannesson, vakthavande befäl vid polisen.

Larmet kom strax före midnatt och när polis och räddningstjänst kom fram brann det kraftigt i huset och tre trappuppgångar fick evakueras.

Vid femtiden på onsdagsmorgonen var branden släckt, rapporterar SVT Dalarna. De som bor i huset får bo på annat håll medan huset saneras.

Exakt vad som orsakat branden är inte känt ännu, men polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet, berättar Christina Hallin, presstalesperson hos polisen. (TT)

Världen

Orkanen Humberto ökar i styrka, och har nu uppgraderats till en kategori 3-orkan.

Humberto rör sig över Atlanten och närmar sig Bermuda, dit den enligt USA:s orkancenter NHC beräknas komma under onsdagen.

Däremot ser Bahamas ut att skonas från Humbertos framfart. Landets krishanteringsorgan Nema varnade tidigare i veckan för att Humberto kunde försvåra räddningsarbetet efter orkanen Dorian, som drog in över landets norra delar i början av september. (TT)

Efter det jämna valresultatet i Israel, där varken Benjamin Netanyahu eller utmanaren Benny Gantz har kunnat utropa sig till segrare, öppnar båda premiärministerkandidaterna för samtal.

– Vi kommer att inleda förhandlingar och vi kommer att prata med alla, säger Gantz.

Det historiska nyvalet i Israel ser ut att bli en nagelbitare, där en premiärminister kan utses först efter tuffa förhandlingar.

Enligt de stora vallokalsundersökningarna får premiärminister Benjamin Netanyahus parti Likud och Benny Gantz Blåvita alliansen ungefär lika många mandat i knesset – mellan 30 och 32 platser i det 120 stolar stora parlamentet.

För att någon av dem ska kunna bilda en regeringskoalition utifrån det underlaget krävs att de blidkar flera småpartier i breda samarbeten. (TT)

New York förbjuder all försäljning och tillverkning av smaksatta e-cigaretter. Förbudet kommer efter den senaste tidens rapporter om dödsfall som har kopplats till e-cigaretter.

Tidigare har smaksatta e-cigaretter förbjudits i Michigan och president Donald Trump har aviserat ett förbud i hela landet.

– Genom förbudet hjälper vi otaliga unga från att skapa kostsamma hälsofarliga och potentiellt livsfarliga vanor, säger guvernören Andrew Cuomo. (TT)