1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan särskilda händelser i området.
Foto: Johan Nilsson/TT

Blekinge

Polis stoppade fordon – en misstänks för narkotikabrott. En polispatrull stoppade och genomförde vid 18-tiden på torsdagen en rutinkontroll av ett fordon i Mörrum. I samband med kontrollen fattade man misstanke om att en person i bilen var påverkad av narkotika. En man i 20-årsåldern har nu polisanmälts misstänkt för ringa narkotikabrott, eget bruk.

Sverige

M-ledningen vill ha söndagsöppet på Systemet. Moderaternas partiledning vill införa söndagsöppet på Systembolaget, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Jag tycker att det är rimligt att människor själva får bestämma när i veckan man ska köpa alkohol. Det är i grund och botten vår utgångspunkt, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer till radion.

Ledningen kommer att föreslå den nya linjen på den kommande partistämman i oktober. Går förslaget igenom blir M det första riksdagspartiet att driva frågan om söndagsöppet på Systembolaget.

Moderaternas ungdomsförbund (Muf) har sedan länge drivit på för att helt slopa Systembolagets alkoholmonopol.

– För oss handlar det här om en viktig frihetsfråga, att man som familj eller som individ ska få bestämma själv om man vill köpa en flaska vin eller en burk öl till tacomyset på söndagar, säger Muf-ordföranden Benjamin Dousa till SR.

Det är riksdagen som beslutar om Systembolagets öppettider – i dagsläget sex dagar i veckan och på lördagar fram till klockan 15. (TT)

Ung man avliden efter arbetsplatsolycka. Den man som skadades svårt i en arbetsplatsolycka i Umeå på onsdagen har avlidit, uppger Region Västerbotten som citeras av P4 Västerbotten.

Mannen, som var mellan 20 och 25 år, gjorde praktik på en verkstad i Umeå. Larmet om olyckan kom på onsdagsförmiddagen. Den skadade mannen fördes med ambulans till sjukhus och har vårdats på intensivvårdsavdelningen, men hans liv gick inte att rädda.

Händelsen utreds som arbetsmiljöbrott och rubriceras som vållande till kroppsskada. (TT)

Världen

Besättningen sov när dykfartyg började brinna. Alla besättningsmedlemmar sov när den dödliga branden bröt ut på dykfartyget utanför Kaliforniens kust i förra veckan, uppger USA:s trafiksäkerhetsmyndighet NTSB. Enligt Kustbevakningen kräver fartygets säkerhetscertifikat att minst en besättningsmedlem måste vara nattvakt.

Fem av de sex besättningsmedlemmarna kunde rädda sig medan 34 personer omkom när det nära 23 meter långa dykfartyget Conception började brinna och sjönk utanför Kaliforniens södra kust natten till den 2 september.

De överlevande sov på fartygets tak, enligt NTSB preliminära rapport, medan samtliga dykare och en besättningsmedlem sov i trånga kvarter på nedre däck som bara kunde nås via två smala trappor.

Enligt NTSB har de överlevande sagt att det var för sent att rädda någon inne i fartyget när de hade blivit varse branden.

De har också sagt att de inte kände till några elektriska eller mekaniska fel på fartyget innan branden startade.

Brandorsaken är under utredning, men en av teorierna är att överhettade litiumjonbatterier eller laddare på nedre däck kan vara källan. Kustbevakningen har utfärdat en säkerhetsbulletin där fartygsägare och befälhavare uppmanas att överväga skärpta regler kring sådana batterier och laddare samt att säkerställa nödutgångar och övningar för besättningar. (TT)