1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Man greps för misshandel i Olofström. Misstänkt rattfylleri i Karlskrona.
Misstänkt grov mordbrand i Lönsboda.
Foto: Johan Nilsson/TT

Blekinge

Klockan 23.30 på tisdagskvällen grep polis en man i Olofström. Mannen, som är i 40-årsåldern, misstänks ha misshandlat sin flickvän.

– Han är lagd för tillnyktring och det blir väl förhör framåt morgonkvisten, säger Mikael Persson, jourförundersökningsledare vid polisen i Kristianstad.

Kvinnan fördes till sjukhus med ambulans. Hon kan ha fått en handfraktur, enligt Persson.

Polis stoppade en bilförare i Karlskrona klockan 22.30 på tisdagskvällen. Mannen misstänks för rattfylleri.

Skåne

En restaurang vid Loshultsvägen i centrala Lönsboda började brinna på natten till onsdagen.

Larmet om branden i byggnadens nedervåning kom klockan 02.56. Räddningstjänst samt en ambulans var på plats vid 03.30-tiden.

– Det var en fullt utvecklad brand när första styrkan kom fram. Vi har släckt ner branden nu och kontrollerar så att det inte har spridit sig, men det verkar lugnt, säger Anders Gymark, yttre befäl vid räddningstjänsten, klockan 03.45.

Han berättar att restaurangen blivit totalskadad, men att branden ska ha kunnat hållas till den lokalen. Ovanför den finns lägenheter i ett plan plus ett vindsplan.

– Vad vi vet i nuläget är det inga skadade. De utrymde ganska direkt och säkerställde att folk hade kommit ut. Vi har även sökt av i restaurangen för säkerhets skull, säger Gymark.

Enligt polisen evakuerades ett 15-tal personer. Man rubricerar händelsen som grov mordbrand.

– Det är oklart hur det startade, men det kan inte uteslutas att den är anlagd. Det är fara för liv när man anlägger en brand mitt i natten, säger Mikael Persson, stationsbefäl vid polisen i Kristianstad.

Räddningstjänst från Lönsboda, Osby och Sibbhult var på plats. Man räknade med att vara kvar till 06-tiden på onsdagsmorgonen.

– Vi kommer att avveckla allt eftersom, säger Anders Gymark.

Polis är också kvar på platsen tidigt på onsdagsmorgonen.

– Det kommer att bli avspärrat, säger Mikael Persson strax före klockan 05.30.

Då har inte heller han några uppgifter om skadade personer.

Sverige

En lokal i Örebro började brinna under natten. En explosion ska ha föregått branden, skriver Expressen.

– Vi misstänker att en sprängladdning har detonerat vid en fastighet, säger Tony Quiroga vid polisen till tidningen.

Nationella bombskyddet är kallat till platsen.

– Det är en fullt utvecklad brand i en lokal. Branden är under kontroll och man bedömer att det inte finns någon större spridningsrisk, säger Mia Lorén vid SOS Alarm till Aftonbladet vid 04-tiden.

Det finns inga uppgifter om skadade, men polisen kan inte utesluta att det kan ha funnits personer i lokalen. Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse. (TT)

Vid 23.30-tiden på tisdagskvällen larmades polisen av flera personer som både hört och sett en skottlossning i stadsdelen Stenhagen i Uppsala.

– Att någon har skjutit på platsen är uppenbart, säger Johan Sohlberg, RLC-befäl vid polisen.

Ett skott ska enligt polisen ha gått in i en lägenhet i närheten av den misstänkta brottsplatsen. De boende klarade sig oskadda.

– De som bor där satt och kollade på tv i ett annat rum som tur var. För den här kulan gick rakt över deras säng, säger Sohlberg till Expressen.

Polisen har spärrat av ett område och har bland annat hittat tomhylsor på platsen.

Omkring en halvtimme senare kom larm om ytterligare en misstänkt skottlossning i Uppsala, den här gången i stadsdelen Kvarngärdet, men polisen kunde vid 02-tiden inte bekräfta att det rörde sig om just en skottlossning.

Det finns inga uppgifter om vare sig skadade eller gripna i samband med någon av de två händelserna. (TT)

Världen

Nu är det klart. Efter veckor av långa förhandlingar kan Socialdemokraternas ledare Mette Frederiksen bilda regering.

– Nu har vi kommit i mål, säger Danmarks nästa statsminister.

Socialdemokratiet har sedan valet den 5 juni överlagt med stödpartierna Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten om hur Danmark ska styras under en S-regering. Och strax före midnatt på tisdagen kunde en lättad Mette Frederiksen meddela att de kommit överens.

– Det är med stor glädje att vi efter nära tre veckors förhandling nu har majoritet för att bilda en ny socialdemokratisk regering, säger Mette Frederiksen på en presskonferens någon timme in på onsdagsmorgonen. (TT)

San Francisco gör som Singapore och förbjuder all försäljning och tillverkning av e-cigaretter och blir första stora stad i USA att förbjuda produkten.

Stadens fullmäktige röstade enhälligt igenom lagen. Borgmästaren London Breed, som ska skriva under lagen, kritiserar tillverkarna för att de vänder sig mot barn i sin marknadsföring.

– Vi måste ta steg för att förebygga att nästa generation San Francisco-bor blir beroende av e-cigaretter, säger hon. (TT)

Nära 20 000 migranter har räddats från Saharaöknen i Niger de senaste tre åren, rapporterar FN:s migrationsorganisation IOM.

De senaste räddningsaktionerna har i huvudsak handlat om människor från Elfenbenskusten, Guinea och Mali. Enbart den 15 juni i år räddades 406 migranter från 14 västafrikanska länder.

– Vi gick i timmar under den brännande ökensolen utan vatten och utan att veta vart vi var på väg, säger 27-åriga Amadou enligt IOM. (TT)