Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Få beräknas smittade i hårt drabbade länder

Endast fem procent av Spaniens befolkning och drygt fyra i Frankrike beräknas ha smittats av coronaviruset.
Detta trots att länderna är några av dem som drabbats hårdast i världen av pandemin.
Spanien • Publicerad 14 maj 2020
Spanska vårdarbetare hyllades utanför ett sjukhus i Barcelona i tisdags.
Spanska vårdarbetare hyllades utanför ett sjukhus i Barcelona i tisdags.Foto: Emilio Morenatti/AP/TT

Över 27 000 personer i Spanien har mist livet i pandemin och cirka 228 000 har testat positivt för viruset. Även i Frankrike ligger dödssiffran på över 27 000 personer medan knappt 178 000 har bekräftats smittade.

En ny studie där 60 000 spanjorer testats för antikroppar visar att antalet smittade, som väntat, är högre än bekräftade antal fall.

Annons

Men andelen som fått viruset beräknas ändå bara till runt fem procent, enligt studien från den statliga statistikbyrån och Carlos III-institutet, skriver Reuters. I Madrid med omnejd, i centrala delen av landet, uppskattas andelen som har smittats till över tio procent.

Flockimmunitet långt borta

Ungefär liknande siffror gäller för Frankrike, enligt det franska institutet Pasteur som är inriktat på sjukdomar och smittspridning.

Institutet beräknar, i en artikel publicerad i tidskriften Science, att 4,4 procent av fransmännen haft viruset och att siffran i de värst drabbade områdena, Parisregionen och landets östra delar, är mellan nio och tio procent.

Det vill säga långt ifrån vad som krävs för att uppnå flockimmunitet, då tillräckligt många är immuna för att spridningen av viruset ska mattas av på egen hand. För det krävs en immunitet hos runt 65 procent av befolkningen beräknar forskarna i studien, som Reuters rapporterar om.

Andra vågen

Andelen smittade i Frankrike beräknades 11 maj – samma dag som Frankrike började lätta på sina landsomfattande restriktioner. Forskarna drar slutsatsen att flockimmuniteten inte kommer att vara tillräcklig för att undvika en andra våg av pandemin utan ett vaccin.

"Effektiva åtgärder måste därmed upprätthållas efter 11 maj", står det i rapporten.

Även i Tjeckien har en av de större antikroppstesterna i Europa genomförts. Landet har drabbats betydligt mildare än både Spanien och Frankrike, med knappt 8 000 bekräftat smittade och runt 260 döda. Ändå beräknas ungefär lika stor andel av befolkningen ha smittats som i Frankrike och Spanien, enligt landets hälsodepartement.

"Jämförelser svåra"

Svenska experter varnar för att göra jämförelser mellan länder eller dra på för stora växlar vad gäller testernas tillförlitlighet eller immunitet hos befolkningen.

"Varför inte vänta en vecka tills vi har resultaten från svenska antikroppstester i stället för att dra långtgående slutsatser utifrån preliminära data från andra länder?", skriver Emma Frans, doktor i epidemiologi, på Twitter.

I Sverige pekar flera mindre studier på att fler har smittats än vad studierna i Frankrike och Spanien visar.

Annons

– Jag skulle nog hävda att för den här sjukdomen kommer vi nog aldrig kunna överföra data av den typen från land till land, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till TT.

Fakta: Flockimmunitet

Om en tillräckligt stor andel av en befolkning blir vaccinerad eller blir immun genom att ha haft sjukdomen uppkommer så kallad flockimmunitet.

Om det stora flertalet personer är immuna mot en viss sjukdom försvåras smittans spridning eftersom antalet mottagliga individer är litet. En epidemi blir då osannolik.

Hur stor andel av befolkningen som behöver vara vaccinerad för att flockimmunitet ska uppstå varierar mellan olika sjukdomar från 80 till 95 procent.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons