Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

al-Aqsa öppnar igen efter coronastängning

Mellanöstern • Publicerad 31 maj 2020
Gryningsbön bredvid Klippdomen i Jerusalem.
Gryningsbön bredvid Klippdomen i Jerusalem.Foto: Mahmoud Illian/AP/TT

Islams tredje heligaste plats, al-Aqsamoskén i Jerusalem, öppnar igen efter att ha hållit stängt i drygt två månader på grund av coronapandemin.

Tiotals muslimer iförda munskydd släpptes in inför söndagens gryningsbön, som hölls dagen efter det att israelisk polis skjutit ihjäl en palestinsk man som misstogs för beväpnad, en händelse som utlöst kraftiga protester.

Annons

Området, som även rymmer den mer än 1 000 år gamla Klippdomen, har varit stängt sedan mars för att hindra spridningen av covid-19. Det är heligt för både muslimer och judar, och står ofta i centrum för konflikter mellan israeler och palestinier.

Kullen kallas av judar Tempelberget och på arabiska al-Haram al-Sharif. Den är judarnas heligaste plats, och islams tredje heligaste, efter Mecka och Medina.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons