Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

63-åriga Skogsmulle får ny stil

Den för många folkkära figuren Skogsmulle ska få nytt utseende. Det har inte heller getts ut några nya berättelser om den naturälskande miljökämpen på 20 år, men nu är det dags igen.
Miljö • Publicerad 13 maj 2020
Skogsmulle har fått en ny uppdaterad stil.
Skogsmulle har fått en ny uppdaterad stil.Foto: Illustration Lars Bällsten, förlaget Egmont
För första gången på 25 år ges en ny bok med Skogsmulle ut.
För första gången på 25 år ges en ny bok med Skogsmulle ut.Foto: Daniel Ohlsson, Friluftsfrämjandet

Det är Friluftsfrämjandet som ger nytt liv åt Skogsmulle, med ett förnyat utseende och nya sagor, i samarbete med förlaget Egmont.

– Skogsmulle är 63 år gammal och idéerna kring natur, djur och miljö är lika aktuella i dag som de var då. Men språket och berättelserna är inte lika tidlösa, säger Cajsa Rännar, talesperson för Friluftsfrämjandet.

Nya kläder

Annons

För att Skogsmulle ska fortsätta vara relevant för barn har han fått nya kläder och uppfräschat uttryckssätt.

– Han har inte blivit någon annan, men vi har försökt att anpassa honom efter vad barn i dag är vana vid att möta. Tidigare såg Skogsmulle ut som en vuxen, men nu ska hans ålder var mer svårbestämd. Till exempel har hans huvud blivit lite större och han har fått stora nyfikna ögon.

TT: Hur tror du att barnen kommer ta emot Skogsmulle?

– Vi har faktiskt tagit hjälp av barn för att se vad de tycker och de känner igen honom direkt med den lilla näverhatten och fjädern, säger Cajsa Rännar.

Nytt språk

Förutom ett nytt utseende och en ny stil kommer sagoboken ”Skogsmulle och den röda fjädern” släppas i höst. Den handlar om hur Skogsmulle föddes.

– Det är nya böcker med ett språk som man pratar i dag, men med Skogsmulles gamla berättelser. Det är minst 25 år sedan något nytt trycktes, så det är en helt ny generation som får tillgång till de här berättelserna, säger Cajsa Rännar.

Men Skogsmulle är långt ifrån bara en figur i böcker. Miljoner svenska barn har genom decennierna fått kunskaper, kanske de första, om naturen genom utflykter som letts av en grönklädd Mulle från Friluftsfrämjandet. Mer information om Skogsmulle finns på Friluftsfrämjandets hemsida.

Fakta: Skogsmulle och Friluftsfrämjandet

Skogsmulle är en sagofigur som skapade 1957 av Gösta Frohm för Friluftsfrämjandet. Han kännetecknas bland annat för sin vita näverhatt med en lingonfärjad orrfjäder.

Skogsmulle är Friluftsfrämjandets symbol för hänsyn och respekt i naturen. Han är barnens vän och kommer gärna för att leka, sjunga och berätta om naturen. Hans speciella utrop är "Hej – kollikokk."

Friluftsfrämjandet är en ideell organisation och är med över 108 000 medlemmar Sveriges största friluftsorganisation. Friluftsfrämjandet finns också i 500 förskolor och skolor genom Ur och Skur, Skogsmulle i förskolan och Skogshjältarna.

Källa: Friluftsfrämjandet

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons