1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Religion hör hemma i moskén eller kyrkan

Öppna inte upp för samvetsfrihet. Troende ska inte kunna välja och vraka bland arbetsuppgifter. Det är ingen mänsklig rättighet att arbeta som exempelvis barnmorska.
Ebba Busch Thor och Lars Adaktusson. KD borde säga helt nej till samvetsfrihet.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Ska offentliga simhallar ha könsseparerade badtider så att muslimska kvinnor inte ska behöva bada med män? Ska arbetstagare ha rätt att vägra ta kolleger eller kunder av motsatt kön i hand? Ska arbetstagare, mot arbetsgivarens vilja, ha rätt att ha religiösa klädesplagg på sig under arbetstid? Ska arbetstagare ha rätt att få en anställning trots att de, med hänvisning till sin religiösa övertygelse, vägrar att utföra vissa arbetsuppgifter?

Vilka särrättigheter troende ska ha, eller inte ha, har varit ett uppmärksammat debattämne de senaste åren. Och nu har frågan dykt upp i sluttampen av EU-valrörelsen.

I Expressens intervjuprogram ”Bara politik” fick Ebba Busch Thor (KD) nyligen frågor om hur hon ser på så kallad samvetsfrihet för barnmorskor, alltså att troende ska ha rätten att vägra att utföra vissa arbetsuppgifter med hänvisning till sin religiösa övertygelse, exempelvis vägra sätta in kopparspiral, dela ut dagen-efter-piller eller utföra aborter (Expressen den 21 maj). Ska barnmorskor ha samvetsfrihet?

Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.

”Jag vet att det går att lösa på arbetsplatser om det finns en barnmorska som av olika anledningar inte vill arbeta med alla arbetsuppgifter”, menade Busch Thor. I det sammanhanget kan nämnas att Kristdemokraterna i vårt grannlän Kronoberg för ett antal år sedan motionerade om att samvetsfrihet borde införas lokalt i sjukvården (SR den 13 november 2014).

Och i Dagens Nyheter stora granskning om hur Lars Adaktusson, fram till nyligen EU-parlamentariker, agerat i Europaparlamentet i frågor om abort (han har för det mesta röstat nej) framkom att han förbundit sig att arbeta för att stärka samvetsfrihetens ställning inom EU:s medlemsländer (DN den 21 maj).

2016 skrev han under en deklaration om samvetsfriheten som tagits fram av den konservativt kristna organisationen Alliance Defending Freedom, ADF. En amerikansk organisation som bland annat motsätter sig samkönade äktenskap och är motståndare till aborter. Deklarationen, som finns att läsa på ADF:s hemsida, slår fast att samvetsfrihet är en grundläggande rättighet och de undertecknande parlamentarikerna förbinder sig till att arbeta för att samvetsfriheten ska respekteras och stärkas i alla EU-länder.

Det är olyckligt av Kristdemokraterna. Rågången mellan stat och religion måste snarare stärkas än suddas ut. Offentliga arbetsgivare ska inte ge vika för religiösa särkrav, oavsett om de är kristna eller muslimska, från arbetstagarna. I ett sekulärt samhälle ska reglerna vara lika för alla, oavsett religiös tillhörighet.

Än mindre ska staten, genom lagstiftning, tvinga arbetsgivare att ta hänsyn till olika religiösa gruppers önskemål om särbehandling. Det är ingen mänsklig rättighet att som anställd få välja och vraka bland arbetsuppgifter. Det är ingen mänsklig rättighet att arbeta som som lärare eller som barnmorska. Religion hör hemma i moskén eller kyrkan.