Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Norge är vår förebild om vi vill minska köerna till primärvården

Till skillnad från Sverige, står läkare i Norge i dag i kö för att arbeta inom primärvården. Vi bör titta till Norge som förebild.
Publicerad 1 oktober 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Inom en femårsperiod beräknas att 2 700 allmänläkare måste anställas för att täcka luckorna efter pensionsavgångar.
Inom en femårsperiod beräknas att 2 700 allmänläkare måste anställas för att täcka luckorna efter pensionsavgångar.Foto: Claudio Bresciani/TT

Primärvården har akuta problem. I ett av världens mest läkartäta länder, med ett av världens högsta skattetryck, ska man kunna garanteras en fungerande sjukvård.

Men primärvården är kraftigt underdimensionerad. Sverige är ett av de länder som saknar flest läkare i primärvården i hela Europa.

Annons

Inom en femårsperiod beräknas att 2 700 allmänläkare måste anställas för att täcka luckorna efter pensionsavgångar. Det är en omöjlighet. Men görs inget kommer dyra stafettlösningar att fortsätta dränera landstingen på pengar. Vårdköerna kommer växa.

Primärvården är en nyckel i sammanhanget. Det är dit de flesta patienter söker sig först. Allmänläkare har huvudansvaret för att upptäcka och förebygga många av de sjukdomar som svenska folket dör av. En dåligt fungerande primärvård går ut över övrig sjukvård. Akutvården blir lidande och köerna växer.

Centerpartiet, med bland andra riksdagsledamoten Anders W Jonsson i spetsen, har därför föreslagit att man bör följa den norska fastläkarmodellen. Även Läkarförbundet har sett Norge som en förebild.

För 17 år sedan befann sig den norska primärvården i samma kris som den svenska. De reformer man då genomförde syftade till att bota bristen på allmänläkare, att ge alla medborgare en fast vårdkontakt och att höja statusen i yrket.

Vad man bland annat gjorde, var att sänka kraven för att öppna en vårdcentral. I Norge behöver den fasta läkaren exempelvis inte vara specialiserad i allmänmedicin. Däremot har man ökat incitamentet för att läkare ska vilja utbilda sig i allmänmedicin. Till skillnad från Sverige, står således läkare i Norge i dag i kö för att arbeta inom primärvården.

Dessutom får en norsk läkare bara ha upp till 1 500 patienter listade hos sig, vilket har ökad tryggheten för patienterna. Det här var också något som nyligen föreslogs av drygt 700 läkare i ett upprop på Dagens Nyheters debattsida (DN den 28 september).

En stor majoritet av den norska befolkningen är i dag nöjda med sjukvården. Och C vill följa Norges exempel.

De vill att det ska bli enklare att öppna mindre personägda vårdcentraler. Man vill möjliggöra för både andra specialistutbildningar än allmänläkare och legitimerade läkare som ännu inte specialiserat sig, att driva egna vårdcentraler. C vill även se ett tak för antalet patienter som kan lista sig hos en och samma läkare.

Att primärvården i dag är i kris beror på en politisk låsning. Det rödgröna blocket har under den gångna mandatperiod snarast förvärrat krisen genom att förhindra fria vårdval och försämra för privata vårdcentraler.

Det måste vara slut på kortsiktiga paketlösningar. Att minska kraven för att öppna en vårdcentral är en nödvändig reform. Vad vi nu kan hoppas på är att den nya regeringen tar tag i problemen inom primärvården och genomför Centerpartiets förslag.

Primärvården är i akut behov av dem. En fungerande sjukvård är en självklar del av välfärden.

Emma JaensonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons