1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Låt trollen spricka!

Ingrip mot våld och hot, angrip inte yttrande- och demonstrationsfrihet.
Mingel och meningsutbyten ska kunna ske utan hot och trakasserier.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Almedalsveckan firade i år 50 år som demokratisk mötesplats. Den kan och bör kritiseras för att ha blivit för mycket av en handelsplats för politisk påverkan, och för att myndigheter och statliga företag för offentliga medel lobbar för sin egen verksamhet. Samtidigt kan människor mötas och samtala under fredliga och festliga former över parti- och yrkesgränser.

För en våldsideologi som den nationalsocialistiska är denna mötesplats en styggelse. Nazister avskyr den liberala demokratin och dess politiska företrädare. De avskyr fria medier och granskande journalister. De avskyr människor som inte har samma etniska ursprung som de själva och särskilt judar. Det råder inget tvivel om att avsikten med att mobilisera i Visby under dessa dagar är att skrämmas och förstöra.

Tyvärr lyckades några tiotal nazister från Nordiska Motståndsrörelsen över förväntan i detta syfte. Almedalsveckan förmörkades av angrepp, trakasserier och hot mot hbtq-aktivister, Israelvänner och antirasister.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.

Detta ska självklart inte få upprepas, ett fritt samhälle förutsätter ett fungerande skydd mot hot, våld och trakasserier.

Tyvärr handlar många förslag om att inskränka demonstrations-, organisations- och yttrandefriheten. Många ser det som ett bekvämt sätt att slippa nazisterna.

Skälen att inte gå denna väg är många. Grundläggande fri- och rättigheter gäller också osmakliga, felaktiga och farliga åsikter och uppfattningar. Mänskliga rättigheter är mänskliga och inte avhängiga vilka åsikter man har.

Därtill finns goda instrumentella skäl. Att låta nazister och rasister yttra sig och demonstrera ger allmänheten kännedom om vad de faktiskt står för.

Ett av de tydligaste bakslagen för den bredare rasistiska rörelsen på senare år var den motdemonstration som förra sommaren tilläts mot demonstrerande afghaner som hotades av utvisning.

På Medborgarplatsen i Stockholm samlades ett klent antal personer som skanderade ”ut med packet” och ”inga afghaner på våra gator” och hoppades att andra skulle bli våldtagna. Precis som när kommentarsfältens rasism blivit uppenbar mötte denna demonstration betydande motstånd, hån och avståndstaganden i alla politiska läger. Trollen spricker av att komma ut i ljuset.

På samma sätt lockas få av nazisternas löjeväckande retorik om att judar styr världen och att förintelsen aldrig ägt rum. Hotet de utgör kommer inte från deras argument.

Låt oss kort sagt inte göra om det historiska misstaget att möta nazister genom att inskränka deras friheter. Det skapar martyrer och försvårar motstånd.

Däremot måste polisinsatserna mot nazisternas våld och hot bli bättre. Det är tveksamt om detta kräver ytterligare lagar, polisen har trots allt ingripit med betydande kraft mot våldsbenägna demonstranter, exempelvis i samband med Göteborgskravallerna 2001.

Framför allt handlar det om att inte vara naiv inför motståndarens avsikter. Dem har vi, tack vare yttrandefriheten, god kännedom om.