Emma Jaenson: Kört lopp för S-förening utan självinsikt

I stället för att analysera det historiska tappet till framför allt SD, men även till V, vill de nystartade grupper som ”Elpida” i Sölvesborg fortsätta med mer av den politik som föranlett väljarflykten från första början.
Nystartade S-föreningen Elpida vill satsa på sex timmars arbetsdag

En ny socialdemokratisk förening: “Elpida” har sett dagens ljus i Sölvesborg. Föreningen vill enligt styrelseledamoten Ayman Fares “betydligt mer än vad man vill i de befintliga S-föreningarna” (BLT den 11 februari). Elpida vill utgöra en “progressiv gren” i partiet, som vill fokusera på att minska orättvisor. De vill bland annat arbeta för sex timmars arbetsdag och gratis kollektivtrafik för dem över 65 år.

Men initiativet har fått en del kritik: det riskerar att urvattnar de S-föreningar som redan finns. Andra menar att Elpida kommer att bli ett komplement till de sex redan existerande S-föreningar i Sölvesborg. “jag ser det som ett sätt att utveckla partiet” påpekar S-ordföranden Markus Alexandersson.

Initiativet låter snarlikt sossarnas nationella utbrytargren: “Reformisterna” som verkar inom partiet för “en progressiva ekonomisk politik”. I början av januari var 3 500 personer medlemmar i Reformisterna.

Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.

Att det bildas smågrupper som vill driva socialdemokratin i en annan riktning är inte förvånande. Det är naturligtvis resultatet av Socialdemokraternas historiskt låga siffror i opinionsmätningarna. I DN/Ipsos-mätning i januari i år låg de på 23 procent, Kantar Sifo: 23,5 procent och i Demoskops mätning 23,4 procent. Sverigedemokraterna ligger högre än S i samtliga mätningar. Inte konstigt att det råder panik inom S.

Då kan det vara läge för en smart partistrateg att säga stopp och belägg: varför förlorar vi egentligen så många väljare till SD? Är det för att vi inte pushat tillräckligt mycket för kortare arbetsdagar? För att vi inte drivit tillräckligt progressiv politik?

Nej, i stället för att analysera det historiska tappet till framför allt SD, men även till V, vill de nystartade grupper fortsätta med mer av den politik som föranlett väljarflykten från första början.

S problem är ganska enkelt: dels fokuserar S på frågor som gemene man uppfattar som marginella eller irriterande, inte minst skatten på plastpåsar eller förbud av rökning på uteserveringar. Samtidigt lägger högt uppsatta socialdemokrater energi på att förklara för oss att det egentligen inte finns några problem i Sverige: otryggheten har inte ökat (mängden inbrott har faktiskt minskat!) och att vi inte har några “no-go-zoner”. Som ledarsidan skrev igår är regeringen dessutom tämligen senfärdig med sina beslut: efter ett år har ingenting hänt med den utredningen som utlovades kring djurrättsterroristerna.

Nej, inga S-föreningar i världen som inte adresserar de frågor som folk bryr sig om kommer att lyfta partiet. Naturligtvis finns det en mängd kloka socialdemokrater som begriper detta. Kan inte de starta en förening i Sölvesborg i stället?

Läs mer

Sölvesborg

Sölvesborg: Röstade ner Samstyrets förslag om drogtester

”Här krävs det mer kött på benen”

Kultur

Kevin Ny: ”Vad vill ni, Sverigedemokraterna?”

Frågor till Sverigedemokraterna efter yrkandet som innebär nio miljoner mindre till kulturen.

Sölvesborg

Klart: Han fortsätter leda partiet

Omvald på årsmöte

Sölvesborg

Byggnation: Ny sammanslutning vill rädda unik bokskog

Flera föreningar har gått ihop

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

2010-talet i Blekinge

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet