Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Joakim Broman: Dags att ge riktiga svar i Begler-affären

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) säger sig inte veta något om påtryckningar från Socialdepartementet gentemot Försäkringskassan.
Joakim Broman
Publicerad 18 april 2019
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Annika Strandhäll (S)
Annika Strandhäll (S)Foto: Stina Stjernkvist/TT

Dåvarande socialminister Annika Strandhäll (S), nu socialförsäkringsminister, kallade till presskonferens en fredag – för övrigt samma eftermiddag som statsministern skulle frågas ut i konstitutionsutskottet om Transportstyrelseskandalen, i april 2018. Där meddelades att Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler “omplacerats”.

Skälen var otydliga. Strandhäll själv påpekade att Begler lyckats med sitt uppdrag, att få ner sjuktalen. Men myndigheten “gick in i en ny fas” och skulle “ta nästa steg”.

Annons

Den sparkade generaldirektören själv skrädde inte orden när hon någon månad senare lät sig intervjuas (DN 20/5 -18). Det blåste upp till valrörelse, och regeringen var rädd att förknippas med hårda tag mot sjukskrivna. Hon hade gjort det jobb som regeringen bett om, kanske till och med för bra. Lördagen efter att hon sparkats skulle Begler ha varit med i Ekots lördagsintervju. Den ställdes bekvämt nog in.

Strandhäll framhärdade dock i att Begler blivit varnad “i samtal som pågått under hela 2017” för att Socialdepartementet inte var tillfreds med myndighetens arbete. Det tycks inte ha stämt. DN:s Hanne Kjöller granskade mötesanteckningar och protokoll från möten mellan myndigheten och departementet – där ministern knappt närvarat – och fann inga spår av något missnöje (23/5 -18).

Men det är detta som nu lett till fortsättningen i affären. För när socialdepartementet fick veta att protokollen lämnats ut varnade de myndigheten för “allvarliga konsekvenser” (DN 15/4).

En myndighet varnas alltså av regeringskansliet för att lämna ut offentliga handlingar. Annika Strandhäll slår dock ifrån sig. Hon säger sig inte ha någon kännedom om sådana påtryckningar. Och säger i nästa andetag att hon vill vara tydlig med att det inte förekommit. Som Expressen skriver i en ledare (16/4) är den logiken svår att få ihop. Om hon inte vet, hur kan hon då veta?

Affären kring Ann-Marie Begler har varit skum sedan den inleddes. Allt talar för att regeringen gjort styrningen av en myndighet till ett politiskt slagträ inför valrörelsen, och sedan försökt mörka detta. Strandhäll måste ge riktiga svar.

Annons
Annons
Annons
Annons