1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Bristande tillit främjar desinformation

För att desinformation inte ska få fäste är det oerhört viktigt att våra myndigheter är både ärliga och tydliga.
Är det verkligen en kinesisk marknad?
Foto: AP

Det är svårt att navigera i den massiva mängden coronainformation. Det är svårt att avgöra vad som är sant och vad som är falskt, och vad som är relevant. I kristider, som nu, tenderar det dessvärre dessutom att spridas mängder av desinformation.

På sociala medier har vi exempelvis kunnat se mängder av videor föreställandes så kallade “wet markets” i Wuhan där smittan sades ha sitt ursprung. Men få (om någon enda) av dessa videor är från Wuhan. Nej, de kommer i själva verket från liknande marknader i Indonesien.

Nu är också gynnsamma tider för alla världens kvacksalvare. Expressen avslöjade nyligen flera av de lurendrejare som försöker tjäna pengar på coronahysterin genom att sälja produkter som ska “stärka immunförsvaret” eller på andra sätt skydda kroppen mot coronaviruset. Bland produkterna återfinns kolloidalt silver, fiskleverolja och inte minst gräspulver (Expressen den 21 mars).

Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Och vill du göra ett helt eget coronatest? Försök då att hålla andan i tio sekunder! Och alla konspirationsteorier sedan. Är det inte Frimurare eller Illuminati, så är det Socialdemokraterna eller läkemedelsindustrin som ligger bakom viruset.

Kina sprider samtidigt sin helt egen desinformation. De har bland annat anklagat den amerikanska militären för att ha skapat viruset: Kinesiska kommunistpartiets talesperson Zhao Lijian skrev på sociala medier att “Det kan ha varit den amerikanska armén som tog epidemin till Wuhan. Var öppna, offentliggör alla data. USA är skyldiga oss en förklaring” (SvD den 18 mars).

Men allt är inte heller rena lögner. Mängder av halvsanningar cirkulerar runt, som i slutändan blir etablerade sanningar i breda folklager. En av dessa är att andningsmasker inte skulle fungera. Vet du inte hur du ska använda en andningsmask kommer den naturligtvis inte att hjälpa dig särskilt mycket. De ersätter inte på något vis social distansering eller att tvätta händerna. Men det är definitivt bättre att ha en ansiktsmask för att minska mängden exponerade slemhinnor från att utsättas för virus än att inte ha det. Dessutom tenderar folk att hålla ett naturligt avstånd när de ser någon med ansiktsmask.

Gemensamt för desinformationen är att den tenderar att ha politiska eller kommersiella syften. Och i ett sånt läge är det oerhört viktigt att vi har myndigheter som vi kan lita på. Dessa myndigheter måste i sin tur lyssna på expertis som inte kommer med tvärsäkra uttalanden när något inte är verifierat. Vi måste också kunna lita på att dessa experter agerar fullständigt opolitiskt.

Men kanske viktigast av allt är att alla kort läggs på bordet. Vad som skapar oro, otrygghet och att folk lyssnar till icke-verifierade källor och riskerar att tro på desinformation är när det upplevs som att makthavare inte berättar hela sanningen. I kristider är ärlighet och tydlighet från våra ansvariga viktigare än någonsin. Risken är annars att folk inte lyssnar nästa gång.