Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Ung flicka förvillad av sektens vrångbilder

En 12-årig flicka berättar troskyldigt om sin vardag som sektmedlem. Så länge hon är isolerad hänger världen ihop, men impulser utifrån skapar sprickor i hennes synsätt. Peter Grönborg läser en tät, obehaglig och spännande berättelse.
Publicerad 16 maj 2020
Detta är en recension i Blekinge Läns Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Foto: Siri Lidbeck

Familjen

Ungdomsroman

Författare: Cecilia Lidbeck

Förlag: Lilla Piratförlaget

Till en början tycks Cecilia Lidbeck vilja berätta om lyckliga människor i en vacker idyll. I romanen ”Familjen” lever fyra vuxna och elva barn ett till synes ombonat och välordnat liv, på en isolerad gård.

Rätt snart går det dock upp för läsaren att gruppen styrs av en auktoritär ledare, vars agenda rymmer tveksamheter. ”Far” har en extremt negativ syn på världen. Han överför sin felaktiga bild av samhället till sin grupp, med en fanatisk stränghet som gör honom till sektledare.

Annons

Hans dystopiska attityd vävs ihop med religiösa föreställningar. Gårdsfolket är i hög grad självförsörjande, men all föda som produceras måste välsignas i solljus. Skulle det vara mulet under en längre tid så får alla gå hungriga, även de minsta barnen.

När det gäller Fars beskrivning av de svårigheter mänskligheten står inför, klimatkris och liknande, så har han täckning för mycket. Problemet är den patologiska reaktionen, samt hans dubbelmoral. Till skillnad från de övriga rör han sig fritt i det omgivande samhället.

”Prosan är inte glimrande, men det enkla språket tjänar sitt syfte. Efter en långsam inledning finner berättelsen ett driv som gradvis stegrar intresset.”

Hans strategi för att rädda sin grupp undan ”kollapsen” består uteslutande i att sprida lögner och att förvägra medlemmarna tillgång till vederhäftig information. Ett staket runt gården hindrar familjen från att hämta impulser utifrån.

Det är en tät, obehaglig och spännande text Cecilia Lidbeck skrivit. Hennes prosa är inte glimrande, men det enkla språket tjänar sitt syfte. Efter en långsam inledning finner berättelsen ett driv som gradvis stegrar intresset.

Den viktigaste förklaringen till bokens framgång är det faktum att den berättas utifrån ett barns perspektiv. En tolvårig flicka skriver i jagform om hur hon upplever sin vardag.

Med tanke på hur pass manipulerad hon är ger hennes förvridna och trosvissa föreställningar ett tragiskt och rörande intryck.

Av största betydelse är att hon träffar en pojke utanför stängslet. Hon träffar honom regelbundet. Han förser henne med relevanta fakta om verkligheten, vilket börjar så en massa tvivel.

En intressant psykologisk process tar sin början. De omprövningar som måste till är mycket krävande. Med små men effektiva medel lyckas Cecilia Lidbeck illustrera de enorma svårigheter som förvillade unga människor ställs inför då de vill nå fram till en korrekt verklighetsbild.

Fakta

Cecilia Lidbeck

Född: 1962, Lund

Bakgrund: Journalist, redaktör. Vinnare av Rabén & Sjögrens bilderbokstävling 1995.

Författarskap: Känd för böckerna om Vilma och minideckarserien ”Hemliga fyran”. Hon har skrivit barnromanen ”De försvunna” och thrillern ”Barnhemmet”.

Arbete: Författare, boendepedagog

Peter GrönborgSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons