Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Kultur

Spännande om mystiskt försvinnande

Nour får följa med sin systers gäng på spökjakt. Färden går till ett nerlagt tivoli i skogen, men tumult utbryter och av misstag blir Nour lämnad kvar med Fabian från parallellklassen.
barn & ungdomslitteratur • Publicerad 16 maj 2020
Detta är en recension i Blekinge Läns Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.

Dödens tivoli

Mellanåldersbok

Författare: Camilla Lagerqvist

Förlag: B Wahlströms

Camilla Lagerqvist har tidigare skrivit en rad böcker och tilldelades Nils Holgersson-plaketten 2015. Den nu aktuella boken heter ”Dödens tivoli”. Anledningen är att två pojkar en gång försvann från tivolit där historien utspelar sig. Allt man hittade var en jacka och en blodpöl.

Men vad var det egentligen som hände med bröderna? Finns det någon sanning i ryktena om häxans förbannelse? Och hur kommer det sig att tivolit lever upp just denna natt, trettio år efter katastrofen?

Annons

Lagerqvist fångar livfullt den gåtfulla miljön och låter barnen kastas mellan längtan efter säkerhet och svar på alla frågor. Språket är lättillgängligt, men problemen längs vägen är både färgade av övernaturliga inslag och en osäkerhet kring gott och ont. Att Nour och Fabian inte är vänner, och nu plötsligt tvingas samarbeta, skapar också dynamik.

På det hela taget är ”Dödens tivoli” en spännande bok. Berättelsen tyngs dock av en del sega partier av onödigt springande, samtidigt som upplösningen är något överskruvad.

Jonna FriesSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons