Unikt projekt ska stoppa förorening av PFAS

Ett projekt har startat för att hindra farliga ämnen från den gamla brandstationen från att rinna ut i Östersjön. Det är första gången som metoden används i Europa.
PFAS används bland annat vid brandövningar.
Foto: Johan Nilsson/TT

När brandstationen revs på Pottholmen förra året upptäcktes höga halter av ämnet PFAS i marken. PFAS är ett hälsofarligt, komplicerat ämne som det i dag inte finns några bra metoder att sanera.

Nu har man starta ett, för Europa, unikt projekt. Genom att injicera en blandning av aktivt kol och vatten i marken skapar man en sorts barriär som giftet inte kan passera.

– Det blir som en kemisk barriär i jorden. Grundvattnet kan rinna förbi, men alla farliga ämnen som vi inte vill ha där fastnar på det aktiva kolet, säger Eva Ulfsdotter Karlströmer, projektledare på Karlskrona kommuns drift- och serviceförvaltning.

Enligt riskbedömningar som gjorts så utgör PFAS ingen fara för människor på platsen. Däremot är det inte bra om ämnet rinner ut i Östersjön, det är det man vill hindra med projektet.

– Vi kan inte utvärdera det här fullt ut förrän efter ett halvår, men de prover som gjorts hittills har visat på en reduktion på 85–95 procent av ämnet genom barriären. Det ser väldigt lovande ut, säger Eva Ulfsdotter Karlströmer.

Läs mer

Medan du sov

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i Blekinge. Rattfylleri i Kristianstad.

Berättarfestivalen

Guldkornen i årets Berättarkraft

I år är det tre av Blekinges fem kommuner som deltar i den återkommande litteratur- och berättarfestivalen Berättarkraft. Men de många evenemangen vänder sig till alla.

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

IDROTTSGALAN

BILDEXTRA: Allt från Blekinges Idrottsgala 2020

Efter Mjällbys succéår – tog hem tre priser

Sport

Lista: De tio mest klickade sportartiklarna 2019

Det känslosamma har berört allra mest

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet