Tillsammans för det fria ordet

Fyra medier i Blekinge, som vanligtvis konkurrerar om publik och läsare, går för första gången ihop i en temadag för att försvara det fria ordet.
Fyra ansvariga utgivare i blickfånget inför Fria Ordets Dag, Mimmi Karlsson Bernfalk BLT, Peppe Alfiero SR Blekinge, Mattias Christiansson SVT Blekinge, och Anders Nilsson, Sydöstran.
Foto: Marcus Palmgren

Blekinge Läns Tidning, Sydöstran, Sveriges Radio (både lokalt och riks) och Blekingenytt, samarbetar. ”Fria Ordets Dag” på onsdag i Karlskrona vänder sig i första hand till kommunens alla sjätteklassare som i omgångar kommer att besöka Konserthuset under dagen. Cirka 700 elever i 12-årsåldern ska finnas på plats.

– Det första jag vill få ut är hur viktigt det är att vara källkritisk. Vad är sant och falskt? I den här åldern har de vuxit upp i ett enormt informationsflöde där många uppgifter inte minst på nätet och i sociala medier kan vara felaktiga, missvisande och ren propaganda, säger Mimmi Karlsson-Bernfalk, chefredaktör på BLT.

– Samtidigt ser vi oroande tecken på att det fria ordet är hotat på nära håll i Europa. I viss mån också i Sverige. Det är viktigt att vara rädd om den frihet och de möjligheter att yttra oss som vi har. VI hoppas väcka tankar och inspirera till diskussioner mellan eleverna, med deras föräldrar och lärare. Vi vet att skolorna jobbar mycket med det här, tillägger hon.

De bägge tidningarna och övrig media har också fått ett starkt stöd av Karlskrona kommun för att genomföra arrangemanget.

En stor scenshow, föreläsningar, minidebatter och ett quiz (frågesport) med fortsatta aktiviteter i foajén utgör inslag under dagen. PÅ scenen medverkar Towe Olsson, projektledare för ”lokalkorrespondenterna” på BLT och Sydöstran, Sam Edward från Sveriges Radio och Kristoffer Fransson från SVT:s Lilla Aktuellt.

– Det blir nästa som en egen mässa i det fria ordets tjänst, säger Mimmi Karlsson Bernfalk.

Läs mer

Sport

Förre KHK-chefen: ”Inga fler strategiska misstag från HA”

Lindbergs tankar om ett bättre system i Hockeysverige

Olofström

Så ska fler tjejer lockas att bli ingenjörer

”Vi upplever att det är svårt att rekrytera”

Sölvesborg

Sölvesborg: Svalt intresse för Pride

”Vi trodde att intresset skulle vara betydligt större”

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

Sport

Lista: De tio mest klickade sportartiklarna 2019

Det känslosamma har berört allra mest

2010-talet i Blekinge

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet