1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sandras film om psykisk ohälsa vann pris

25-åriga Sandra Penzo från Karlskrona vann första pris på kortfilmsfestivalen Tellus med sin film ”Ettusenfemhundra”.
– Det känns helt fantastiskt. Jag kan inte sluta le, säger regissören.
Sandra Penzo vann förstapriset i klassen 20-26 år med sin film ”Ettusenfemhundra”. Här tillsammans med kameramannen Mateo Lozano.
Foto: Filmregion sydost

Sandra Penzo tog hem första pris i klassen 20-26 år, med sin film ”Ettusenfemhundra”. Filmen skildrar psykisk ohälsa bland unga människor. ”Ett intensivt filmiskt nödrop till vuxenvärlden, gestaltat med visuellt eftertryck som gör förtvivlan och hopplösheten kännbar in i märgen”, skriver juryn i sin motivering.

I och med vinsten direktkvalificerar sig Sandra Penzos film till Novemberfestivalen i Trollhättan.

Grattis, hur känns det?

– Det känns helt fantastiskt. Jag kan inte sluta le. Det är en så häftigt magisk känsla när någon tror och gillar det man gör.

Vad handlar din film ”Ettusenfemhundra” om?

– Man får följa en ung kvinna som går igenom olika steg som någon med psykisk ohälsa kan genomgå, till exempel missbruk, självskadebeteende och att bli sviken av de som ska hjälpa dig. Just nu är vårdköerna rekordlånga, folk på fel plats samt okunskap kring psykisk ohälsa. Därför valde vi att samtidigt som vi visar ett händelseförlopp även lägga på en voiceover, i form av ett brev till Sveriges makthavare. För det är de som har makten att förändra vår framtid.

Fakta:

Tellus

TellUs är en regional filmfestival för unga talanger i regionerna Blekinge, Kronoberg och Kalmar län. Festivalen har funnits i sin nuvarande form sedan 2013 och arrangeras av Filmregion Sydost. Finalen hade föregåtts av en omröstning på nätet, vars resultat sedan vägdes samman med omdömena från en jury. Sammanlagt kom 3664 röster in för de 15 tävlande filmerna.
Källa: Filmregion Sydost.

Vad betyder det att vinna en regional filmtävling?

– Det betyder så otroligt mycket för oss. Jag själv kämpar dagligen med dåligt självförtroende och prestationsångest fick nu ett kvitto på att det finns folk som tycker det vi gjort är bra och viktigt. Det ger en ännu mer energi att orka kämpa trots motgång, svarar Sandra Penzo och fortsätter:

– Filmen har mottagits på ett väldigt positivt sätt från många. Det finns folk som skrivit och berättat egna historier om hur samhället, vården och närstående bemött deras psykiska ohälsa och sedan tackat för att vi lyfter ett så viktigt ämne och tillsammans orkar ta denna kampen.

Vad händer härnäst?

– Nu kommer jag att ta en välbehövlig semester för att ladda upp batterierna, efter det kommer det bli fler filmprojekt. Bland annat kommer vi påbörja arbetet med en musikvideo och sedan ännu fler filmprojekt.

Sandra Penzos film:

Även Frans Sjöberg från Karlskrona tog hem en vinst under festivalen. När BLT kontaktar honom för att gratulera har han ännu inte nåtts av informationen att han vunnit.

– Varken jag eller någon av skådespelarna kunde närvara vid dagens festival så, i så fall hörde jag det först från dig, säger han.

Frans Sjöbergs film ”Acacia” vann första pris i klassen 27 år och över. Juryns motivering löd: ”En visuellt elegant och blommig tolkning av livets loop som vi alla fastnar i ibland.”

Vad har du på gång?

– Jag är mitt i att spela in en ny kortfilm. Målet är att den ska vara del i ett flertal, lättsamma, delvis fristående, äventyrskortfilmer.