1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

S föreslår ny koalition

På måndagseftermiddagen var Socialdemokraterna redo att ta stegen mot ett helt nytt styre av Karlskrona - med ett förslag om samarbete med Liberalerna, Centern - och Kristdemokraterna.

Bara några timmar tidigare hade samma tre borgerliga partier suttit i förhandling med Moderaterna om en ny allians.

– Vi för samtal med flera partier, ja allihop utom Sverigedemokraterna. Men just för att få ett styre med egen majoritet, stabilitet och handlingskraft kan vi tänka oss en konstellation med oss, (C), (L) och (KD). Det skulle ge politisk styrfart utan att Sverigedemokraterna fick vara tungan på vägen, menade Socialdemokraternas Sandra Bizzozero. Hennes partivän Magnus Mannhammar, ordförande för (S) i Karlskrona, fyllde i:

– Det skulle vara förödande för Karlskronas utveckling med ett SD som ständigt skulle vara med och styra avgöranden i fullmäktige, i budgeten och faktiskt i det dagliga arbetet i nämnderna. Vi vill fortsätta arbete med att stärka kommunens ekonomi utan det kaos som rådde under Camilla Brunsbergs styre förra gången, sa han vidare.

Vallöften från S, till exempel om sex timmars arbetsdag, som drog upp en tydlig skiljelinje mot inte minst Liberalerna, var i nuläget förhandlingsbara, enligt S-ledningen. Den betonar också att valfriheten att välja privata utförare i vården ska vara kvar.

– Vi går naturligtvis till val på egna frågor, men utifrån valresultatet är det en fråga om att ge och ta i förhandlingar med andra som vi kan tänka oss att samarbeta med, sa Sandra Bizzozero.

Hur stora chanserna var att få med sig de tre borgerliga partierna i en helt ny koalition var en grundläggande fråga. Börje Dovstad hade tidigare på dagen förkunnat att en borgerlig allians var huvudmålet för hans del, att det inte förhandlades åt något annat håll, men att ”inget var låst någonstans”. Centerns Magnus Larsson var mer svävande på målet, menade att olika samarbeten fortfarande inte var uteslutna, men att ett medlemsmöte skulle ta ställning på tisdags kväll.

Kristdemokraterna höll sig avvaktande:

– Jag kan inte göra några uttalanden förrän vi själva har pratat med Socialdemokraterna, sa Billy Åkerström, Kristdemokraternas gruppledare någon timme efter utspelet.

Under den gångna mandatperioden har Socialdemokrater, Liberaler och Centern styrt i Karlskrona tillsammans.