”Överdrivet grillförbud förra sommaren”

Förra sommarens grillförbud var överdrivet.
Det menar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Grillförbudet sommaren 2018 var för omfattande och för otydligt, menar MSB.
Foto: Christian Hylse

Sommaren 2018 var den varmaste och torraste i modern tid. Flera större skogsbränder härjade i landet och förutom totalt eldningsförbud infördes också, för första gången, grillningsförbud i flera län.

Det senare förbudet var dock överdrivet, menar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. För det är stor skillnad på att grilla i skogen över öppen eld och att grilla på den egna uteplatsen under kontrollerade former.

– Eldningsförbuden förra sommaren var till sin natur för omfattande. Det var för många inskränkningar i förhållande till lagstiftningen, säger Patrik Perbeck, ansvarig för brandskyddsfrågor på myndigheten, till P4 Gotland.

Myndigheten menar att det finns för många olika tolkningar av lagstiftningen kring eldningsförbud och det också var olika regler om grillning i olika län.

I vissa län var det tillåtet att grilla med enbart gasol. I andra län var det fritt fram för både kol och gasol, medan det i andra län var förbjudet att grilla överhuvudtaget.

Nu vill MSB förtydliga reglerna och skapa enhetliga riktlinjer till kommuner och länsstyrelser. Riktlinjerna ska presenteras i slutet av maj och kortfattat handlar det om att större ansvar läggs på den enskilde individen - den person som grillar.

Läs mer

Medan du sov

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i Blekinge. Rattfylleri i Kristianstad.

Berättarfestivalen

Guldkornen i årets Berättarkraft

I år är det tre av Blekinges fem kommuner som deltar i den återkommande litteratur- och berättarfestivalen Berättarkraft. Men de många evenemangen vänder sig till alla.

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

IDROTTSGALAN

BILDEXTRA: Allt från Blekinges Idrottsgala 2020

Efter Mjällbys succéår – tog hem tre priser

Sport

Lista: De tio mest klickade sportartiklarna 2019

Det känslosamma har berört allra mest

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet