Orderbrist på Kockums – verksamheten hotad

Trots att Saab Kockums gått för högvarv de senaste åren hotas nu verksamheten av orderbrist.
– Får vi inga nya beställningar nästa år måste vi anpassa verksamheten, säger Saabs koncernchef Micael Johansson i en intervju med Svd Näringsliv.
Sjösättning av HMS Gotland.
Foto: Marcus Palmgren

Saab Kockums varv i Karlskrona har fullt upp. Två av marinens Gotlandsubåtar genomgår omfattande halvtidsmodifieringar samtidigt som där byggs två helt nya ubåtar av modell A26.

Men trots allt arbete som just nu pågår är Saab i stort behov av nya beställningar, annars blir det svårt att behålla dagens verksamhet. Det berättar försvars- och säkerhetskoncernens nytillträdde koncernchef Micael Johansson för Svenska Dagbladet.

– Får vi inga nya beställningar nästa år måste vi anpassa verksamheten, säger han till tidningen.

Efter att svenska staten bett Saab ta över Kockums har man på fem år investerat stora summor för att modernisera varvet och kraftigt utökat personalstyrkan till 1 600 personer.

En viktig orsak till Saabs storsatsning är att staten förklarat att undervattensteknik, precis som stridsflygplan, är ett prioriterat svenskt säkerhetsintresse.

– Nu är det viktigt att Sverige visar att det är ett viktigt område och att man fortsätter investera i kombinationen av ytförmåga och undervattensförmåga. För det är helt klart att vi behöver mer verksamhet i Kockums, säger Micael Johansson till Svd.

Problemet är att inga beslut finns för hur försvaret ska utformas framöver eller vilken ny utrustning som behövs. Först under hösten 2020 ska regeringen lägga fram ett förslag för perioden 2021-2025.

– Jag har svårt att se att det blir några fler beställningar under nästa år. Det nuvarande försvarsbeslutet saknar utrymme för det, säger Allan Widman, försvarspolitisk talesperson för Liberalerna till Svd.

Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talesperson för Kristdemokraterna, betonar dock att de till 2030 vill ha fler ytstridsfartyg och ubåtar.

– Men vi kan inte nu göra beställningar till marinen på bekostnad av armén. Ska det bli ytterligare beställningar måste det också till mer pengar, säger han till SVD Näringsliv.

Läs mer

Coronavirus

Alliansen har köpt 130 presentkort

Ska lottas ut till partimedlemmarna

Coronavirus

Coronaeffekten: Idrottsstjärnan tappar halva lönen

Så påverkas våra internationella profilerna av coronaviruset

Coronavirus

Lista: Idrottsevenemangen som är i farozonen

Fotbollscup: ”Tvingats ställa in” – Hästhoppning: ”Lutar åt att vi kör”

Enkät

Corona: Så hanterar Blekingeklubbarna viruset: ”Fortsatt aktiv”

Vanligaste frågan inom föreningarna

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet