1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Morgontidig förhandling för en borgerlig allians

En ny allians mellan de fyra borgerliga partierna såg ut att växa fram under måndagen. Lite senare på dagen hoppades Socialdemokraterna på att få styra tillsammans med tre av partierna i samma grupp.
Camilla Brunsberg (M)
Foto: Marcus Palmgren

Moderaterna, med oppositionsrådet Camilla Brunsberg i spetsen, samlade det som hon hoppades skulle bli en styrande allians klockan åtta på morgonen. Liberalerna, kristdemokraterna och Centerpartiet fanns på plats. Vad BLT erfar visade sig samtliga utom Centern vara helt inställda på ett samarbete, även om de fyra partierna inte har en egen majoritet.

Centerpartiet ville avvakta ett medlemsmöte på tisdag kväll.

– Vi är än så länge inte låsta till något och tittar på olika möjligheter. Det finns fortfarande möjligheter till ett majoritetsstyre, men det skulle kräva en ovanlig och oväntad kombination samarbeten. För oss är allt öppet utom samarbeten med (V) och (SD), sa Magnus Larsson, kommunalråd och Centern gruppledare senare på förmiddagen.

Camilla Brunsberg och Moderaterna var inriktade på att ta över i ett nytt samarbete efter åren med socialdemokrater, liberaler och centerpartister i koalition.

– Det finns inget annat alternativ. Samtliga i alliansen i Karlskrona ökade.Och socialdemokraterna tappade kraftig, samtidigt som de har gjort en kraftig vänstersväng i Karlskrona. Jag ser inga möjligheter till blocköverskridande samarbeten i Karlskrona. Däremot ser jag goda möjligheter för oss i alliansen.

Men en ny borgerlig allians skulle vara beroende av i alla fall ett passivt stöd - från till exempel Sverigedemokraterna i de många tunga kommunalpolitiska frågor som väntar de närmaste åren.

– Jag förstår inte varför de ska ges en huvudroll i alla sådana här resonemang. Vi styrde i minoritet i åtta år tidigare. Det finns inga andra alternativ än vårt, om inte (S) tänker göra upp med (SD). Då får Sandra Bizzozero (Socialdemokraterna) i så fall informera mig om det. Det finns heller ingen egen majoritet för (S) tillsammans med Miljöpartiet och Vänstern, konstaterar Camilla Brunsberg.

Börje Dovstad (L) säger senare på förmiddagen:

– Vi blev inbjudna av moderaterna till det hör mötet och just nu är en ny allians med de fyra partierna vårt huvudmål. Men det är inte färdigt någonstans förrän rösterna är helt räknade och vi har haft vårt möte med medlemmarna ikväll. Däremot sker inga förhandlingar med någon annan i nuläget.

Christopher Larsson (SD) avvaktar

– Oavsett vilka samarbeten som är på gång, så länge alliansen inte tänker samarbeta med (S) är de som tänker ta över styret beroende av oss. Och det tycker jag också kan tolkas vara väljarnas vilja genom vårt ökade stöd, sade han.

På morgonen såg SD ut att få 14 mandat, den tilltänkta alliansen 30 mandat och ihopräknat för S tillsammans med V och Miljöparti 31 mandat i Karlskronas framtida kommunfullmäktige.

Efter lunch gjorde Socialdemokraterna sitt motdrag och föreslog under en presskonferens ett samarbete med KD, L och C, för att få en majoritet i ”ett stabilt och handlingskraftigt styre utan beroende av Sverigedemokrater i Karlskrona”.

– Vi för samtal med flera partier, försäkrade Sandra Bizzozero i Socialdemokraterna, Karlskrona.