Med näringsliv och experter bakom sig

De är handplockade för något som kan bli en permanent satsning på skolan. Med näringslivet gestaltat av företaget Dynapac, lärare och rektor i ryggen deltar sex elever i ett nydanande projekt.
Patrycja Kowalska som går i sjuan får lära sig programmeringknep av IT-teknikern Anders Malcolmsson.
Foto: Marcus Palmgren

De arbetar intensivt med sina datorer i ett samarbete mellan skolan och Dynapac. Arbetet går under begreppet ”raspberry programmering” som betyder att en liten dator med kompletterande elektronik utgör ett grundverktyg.

– Just nu håller jag på att registrera mina personuppgifter för att sedan sätta in en variabel och göra en uträkning. Visst, det är mycket matte. Men det är jättekul. Göra ett larm? Ja, varför inte, säger Adam Cornelius, 14, som är en av eleverna.

En minicomputer är förutsättningen i arbetet för Adam Cornelius, 14 år.
Foto: Marcus Palmgren

Framför honom sitter Patrycja Kowalska, 14, som är enda tjejen i gänget.

– Ja, det känns ju lite konstigt förstås. Jag är här för att lära mig så mycket som möjligt om programmering. Det är jag intresserad av, förklarar hon och ler brett.

– Visst hade vi kunnat köra det här på egen hand. Men det handlar lika mycket om att samarbeta med världen utanför. Då blir det på riktigt. Och det blir lättare att intressera och motivera ungdomar, säger rektorn på Nättrabyskolan Kurt-Inge Johnsson förtjust.

BLT lyssnar på entusiastiska Kurt-Inge Johnsson, rektor, och Geert Van Leemput från Dynapac.
Foto: Marcus Palmgren

Lika belåten låter Geert van Leemput, platschef på företaget Dynapac i Karlskrona, som är med i klassrummet tillsammans med en av sina IT-experter, Petr Hutar.

– Det här vinner alla på. Vi tycker det är kul och hoppas samtidigt att grundlägga ett intresse för en framtida yrkesbana hos ungdomar, säger han och berättar att Dynapac, liksom många andra teknikföretag, i stort behov av ingenjörer.

Varje tisdag bjuder företaget för övrigt in anställda med familjer och vänner , jämte studenter till en kvällssamling där nödvändig teknologi och utrustning ställs till förfogande för möjligheter att skruva, bygga och utveckla egna idéer kring data och programmering.

Johannes Andersson och Adam Cornelius gör en beräkning.
Foto: Marcus Palmgren

Den så kallade IT-profilen bland sjuorna på Nättrabyskolan är ett försök i blygsam skala, mycket på initiativ av lärarna Henrik Berglin och Anders Malcolmsson . Tanken är att profilen ska utgöra en stadigvarande verksamhet från och med nästa år.

Läs mer

Medan du sov

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i Blekinge. Rattfylleri i Kristianstad.

Berättarfestivalen

Guldkornen i årets Berättarkraft

I år är det tre av Blekinges fem kommuner som deltar i den återkommande litteratur- och berättarfestivalen Berättarkraft. Men de många evenemangen vänder sig till alla.

Sölvesborg

Blekinge: De föreslår sillfiske i forskningssyfte

Yrkesfiskarna är beredda att utrusta båtarna med övervakningskameror.

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

IDROTTSGALAN

BILDEXTRA: Allt från Blekinges Idrottsgala 2020

Efter Mjällbys succéår – tog hem tre priser

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet