LISTA: Så påverkas du av corona - kommun för kommun

Coronavirusets spridning i Sverige och dess uppgradering till pandemi i världen har lett till drastiska åtgärder.
Regeringen förbjuder samlingar på mer än 500 personer.
Här samlar vi information om hur lokala evenemang påverkas av coronaviruset, kommun för kommun. Listan uppdateras.

BLEKINGE

Besöksförbud: Samtliga kommuner i Blekinge har infört besöksförbud på särskilda boenden. I Ronneby har även besöksförbud införts på träningsskolan, där barn med särskilt svåra handikapp går.

Musik i Blekinge: ”Med anledning av situationen och utvecklingen kring covid -19 (Corona) har regiondirektören tagit beslut om restriktioner kring sammankomster i Blekinge vilket innebär att vi ställer in ett flertal arrangemang där Musik i Blekinge är arrangör. Som exempel kan nämnas arrangörsträffen den 17 mars, utbudsverksamhet Kultur i Vården och vissa arrangemang där UNIT ingår”, meddelas på Facebook.

Operationer ställs in: Region Blekinge meddelar att flertalet operationer som inte bedöms vara akuta ställs in.

Skolor: Gymnasieskolor och vuxenutbildningar rekommenderas hållas stängda. Flera kommuner övergår nu till distansutbildning för de påverkade skolorna.

Karlskrona

Molly Sandén: Den populära artistens spelning i Karlskrona den 1 april blir inte av. Paraply Produktion har meddelat att föreställningen ställs in och att spelningen istället sker den 11 september 2020. De som har biljetter för det gamla datumet bör hålla hårt i dem, då de även gäller för det nya datumet.

Träffpunkter för äldre: Från och med torsdag den 12 mars stängs alla öppna träffpunkter för äldre i Karlskrona kommun.

– Äldre personer kan vara mer sköra och känsliga för infektioner än andra. Det är därför mycket viktigt att så långt som möjligt undvika att föra in smittor till våra boenden, skriver kommunens säkerhetschef Anders Wiklander på kommunens hemsida.

SPF Seniorerna Östra Blekinge ställer in månadsmötet i Torhamn den 18/3.

Dans DM: Årets distriktsmästerskap i dans på Rosenholm ställs in. Dansen planeras att genomföras senare i vår eller till hösten. Dansen skulle ske den 16/3.

Färjetrafiken: Polen har stängt sina gränser vilket påverkar färjetrafiken. Stena Line drar därför in färjetrafiken från Karlskrona till Polen. Stena Line varslar även 950 personer, folk anställda i Karlskrona kommer påverkas av varslet.

Restauranger: Alla restauranger på äldreboenden stängs tills vidare i kommunen. För boende gäller ordinarie rutiner.

Sölvesborg

Fotbollsmatcher: Lördagens match mellan Mjällby AIF och Falkenberg spelades inför tomma läktare, utan publik med andra ord. Allsvenskans premiär kan skjutas upp.

– Det hade varit en kul match att ge våra supportrar och alla spelare och ledare vet att det är publiken som ger stämningen runt en match. Men vi får respektera beslutet som har tagits av såna som kan det här bättre än vad vi kan, säger Mjällbys tränare Marcus Lantz.

Sweden Rock Festival: Fortfarande oklart om den populära festivalen blir av eller ej. BLT söker ansvariga.

Mötesplatserna: Både Duvan och Svalans mötesplatser stängdes på torsdagen. De kommer att vara stängda tills vidare.

Öppna mötesplatser stängs: Från och med torsdagen den 12 mars stänger Sölvesborgs kommun sina mötesplatser Duvan och Svalan. Beslutet gäller tills vidare.

Flera privata företag som planerat att ställa ut på hem- och boendemässan har också valt att anta egna riktlinjer för konferenser, utbildningar och mässor, med olika begränsningar i antalet deltagare.

På grund av detta skjuts hem- och boendemässan, som planerade att hållas lördagen den 28 mars, fram på obestämd tid.

Näringslivsgalan 21/3 ställs in och kommer att arrangeras vid ett senare tillfälle.

PRO i Sölvesborg har ställt in sitt medlemsmöte den 19 mars i Nakterhuset då Källardrängarna skulle ha framträtt.

PRO i Blekinge har ställt in sitt årsmöte i Nakterhuset i Sölvesborg den 25 mars.

Fullmäktige i Furulundsskolan aula den 23/3 har ställts in. Aktuella ärenden kommer att hanteras på mötet i april.

Körsällskapets jubileumskonsert i Slottslängorna den 22 mars har ställt in.

Konstföreningens föreläsning på onsdag i konsthallen med textilkonstnär Annika Ekdahl har ställts in. Den kommer i stället att hållas under hösten.

SPF har ställt in torsdagens månadsmöte på Valjeviken.

Karlshamn

Musikkåren: Karlshamns musikkår ställer in lördagens konsert.

Jazzklubb: Jazzklubben Munthe i Karlshamn har ställt in helgens spelning.

Karlshamnsloppisen 28/3: Evenemanget har ställts in, meddelar arrangörerna via Facebook.

Fiskepremiären i Mörrumsån 28/3: Kanonskottet uteblev. Den som vill får fiska men övriga festligheter kring premiären uteblir helt och hållet.

Visans Dag inställd. Vi vill ta vårt samhällsansvar som förening och ställer därför in vårt arrangemang på söndag den 15 mars.

Kaffekalaset för äldre i Bellevueparken på torsdag ställs in. (Nöjeskompaniet)

Föreningen Norden ställer in alla sina arrangemang i Karlshamn och Sölvesborg tills vidare. Föreningen har 800 medlemmar.

Karlshamnsoppositionen har beslutat att inte genomföra halvdagskonferensen ”Seniorboende i framtiden” i Karlshamn den 26 mars. Cirka 80 personer var anmälda. Politikerna återkommer när virusläget är stabilt.

Kommunfullmäktige den 23 mars är inställt på grund av Corona.

Karlshamns Riksteaterförening ställer in föreställningarna Fauna den 29 mars samt Pojken och stjärnan den 15 april.

Lions Club i Karlshamn ställer in barnaktiviteter under påsk. Blåkullahoppet på påskafton samt Påskträdet under skärtorsdagen som brukar vara på torget.

Karlshamns Sjöscoutkår ställer in Valborgsfirandet i Rosenträdgården.

Ronneby

Äggjakt: Den populära äggjakten i Brunnsparken ställs in. Arrangörerna räknar med att vara tillbaka nästa år.

Kosläppet: Det omåttligt populära Kosläppet i Bräkne-Hoby kommer att ställas in, enligt Tobias Ekblad, utbildningschef i Ronneby. Kosläppet lockar vanligtvis mellan 3 000 och 4 000 besökare. Däremot har Per Brunberg, Björketorps gård, inga planer på att ställa in Kosläppet. Inte ännu.

– Vårt släpp är den 3 maj så jag har inte tagit något beslut ännu, säger han till BLT.

Teater inställd: Folkteatern skulle på lördag klockan 18.00 ha direktsänt Wagners ”Den flygande holländaren” men den ställs nu in på grund av corona. Man har undersökt om det finns någon möjlighet att denna opera kommer att livesändas vid ett senare tillfälle. Men det är ännu för tidigt att säga.

Eringsboda brunn: Ställer in lördags- och onsdagsdanserna tills vidare på grund av corona.

Bräknetrampen: Kommer att flyttas från maj till i höst där arrangören meddelar att exakt nytt datum meddelas senare.

Olofström

Techtank: Teknikklustret Techtank ställer in samtliga arrangemang under resten av mars.

Olofströms Näringsliv AB: Ställer in samtliga publika evenemang som ONAB står bakom under mars månad. Det gäller till exempel näringslivslunchen, utbildningen Materiallära metaller samt Techtank Member Day.

Jazzklubben ställer in konserten torsdag 19/3 på Jämshögs folkhögskola. Jazzklubbens årsmöte i anslutning till korserten kommer att hållas som planerat.

Loppisen i Folkets hus den 28/3 ställer in.

Läs mer

Corona

Stort intresse för volontärarbete

Människor redo ställa upp i omsorgen

God morgon!

God morgon! Om att hurra för rätt anledning

Kollegan har gått och blivit mormor nu under värsta coronoakrisen. Och det var efter att vi i dagar slitit hårt på redaktionen, det händer så mycket i nyhetsväg just nu, som jag bestämde mig för att göra ett kort avbrott i produktionen.

Stor intervju

The Ark gör comeback: ”Vi har ju saknat bandet”

Växjö/Rottne–bandet The Ark tog ned skylten 2011. Nu är de tillbaka men blott bara för en sommar. ”Det fanns något att fira”, säger frontmannen Ola Salo och syftar på att 20 år gått sedan debuten. Smålandsposten fick en träff med hela gänget, så här gick det.

God morgon!

God morgon! Sophantering

Vi har blivit med nytt sophanteringssystem. Hur häftigt är inte det? Eller hur galen är inte jag som så mycket går upp i det?!

Bokrecension

Spretig bok om arkitektur

BLT:s arkitekturkrönikör Peter Salander har läst den nya boken ”Bygg det folk gillar”. Den är skriven av Jerker Söderlind, debattör och känd som en av rösterna i ”arkitekturupproret”.

Blekingesport LIVE

Lista: Blekingesports kommande LIVE-händelser

Vi fortsätter att rapportera från länets idrottsarenor.