Larmet: Paraffinliknande klumpar i strandlinjen

Foto: Johan Nilsson / TT

Karlskrona kommun har uppmärksammats på att det har flutit i land paraffinliknande klumpar i strandlinjen vid Torhamn, skriver man i ett pressmeddelande.

Prover på materialet har skickas till ett laboratorium för analys, och i kommunen samverkar nu med Kustbevakningen och Räddningstjänsten för att fastställa hur stor del av kustlinjen som kan vara påverkad.

En liknande händelse ska ha skett i december 2014. ”Analyser visade då att det var paraffin som sköljts ut vid rengöring av fartygstankar, varför det kan antas vara samma typ av förorening nu”.

Kommunen avråder från att hantera klumparna tills dess att analyser på klumparna är utförda. ”Hundägare uppmanas till att ha uppsikt över sina hundar vid promenader längs med kusten.”

Även i Ronneby har klumpar av liknande slag hittats. Kommunen i samverkan med Kustbevakningen och Räddningstjänsten arbetar nu med att fastställa hur stor del av kustlinjen som kan vara påverkad.

Läs mer

God morgon!

God morgon! Lyckat återbruk

Rensa bör man ibland har jag hört. Jag är extremt dålig på det, lusten och viljan finns, men jag har så himla svårt för att skiljas från saker. Men den här gången hade jag, om jag får säga det själv, lyckats få ihop en rejäl hög. Nu skulle jag bara köra fram bilen, sedan var det second hand och soptipp nästa.

Godmorgon!

Snart flyttar Julius hemifrån

Jag gillar innovativa idéer, och jag gillar allt som på något sätt kan gynna miljön positivt. Att hyra en julgran år efter år kändes som en perfekt kombo av detta.

Bostad

Känner du igen våra klassiker?

Testa dig i quizet om svensk design

Familj

Anna och Per Sigfridsson

Anna och Per Sigfridsson på Hasslö fick den 31 oktober tvillingarna Edvin och Gösta, som vägde 2890 g respektive 2715 g och var 49 respektive 48 cm. Syskon: Iris och Malte.

Bokrecension

Spretig bok om arkitektur

BLT:s arkitekturkrönikör Peter Salander har läst den nya boken ”Bygg det folk gillar”. Den är skriven av Jerker Söderlind, debattör och känd som en av rösterna i ”arkitekturupproret”.

Familj

Madeleine och Daniel Gustafson

Madeleine och Daniel Gustafson i Fridlevstad fick den 16 november en son, Matheo, som vägde 3730 g och var 51 cm. Syskon: Max, Milia och ängeln Mio.