Landshövdingar larmar om hotat fiske i Östersjön

Det lokala fisket i Blekinge och Skåne riskerar att vara utraderat om inte det nuvarande regelsystemet ändras. I Halland har man samma oro för fiskets framtid. Det är budskapet från ett krismöte i Malmö som hölls på tisdagen.
Landshövding Sten Nordin ser allvarligt på att det kustnära fisket i Blekinge minskar.
Foto: Marcus Palmgren

De som träffades i Malmö var bland andra landshövdingarna Sten Nordin, Blekinge, Lena Sommerstad, Halland och Annelie Hulthén, Skåne.

Fiskeridirektör Johan Wagnström vid länsstyrelsen i Skåne lämnade dystra besked.

– Vårt fiske i Skåne och Blekinge är väldigt beroende av torsken i Östersjön. Nästan hundra procent av inkomsterna kommer från den. Och torsken har mycket problem, alltifrån dålig tillväxt till ett lågt pris som beror på internationell prispress

– Vi har också mycket sälar i Östersjön som förstör för fisket, konstaterar Johan Wagnström i Dagens Eko.

– Situationen i Blekinge är väldigt frustrerande och det är allvarligt, eftersom antalet företag som bedriver det kustnära fisket och småskaliga fisket, har ju minskat kraftigt, säger Sten Nordin.

Johan Wagnström betonar i en intervju med BLT att det viktigaste efter mötet i Malmö är att Havs- och vattenmyndigheten ändrar kvoterna för torskfisket i Östersjön.

– Det är nödvändigt med beslut om regionala kvoter för att trålfisket i Blekinge och Skåne ska överleva och för att det ska kunna ske en nyetablering av fiskare med fartyg som kan leverera fisken till Östersjöhamnar. Om inte så kommer trålfisket i Blekinge och Skåne att försvinna och fiskare från västkusten tar över helt.

– Därför hoppas vi att det snart blir till ett möte mellan landshövdingarna och Jacob Granit, generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten, säger Johan Wagnström.

Lars Lundahl är länsfiskekonsulent vid Länsstyrelsen för Blekinge. Han betonar att läget för fisket i Östersjön är mycket allvarligt.

– Ålfisket är begränsat till ett fåtal licenser och fisket efter sill och skarpsill är ringa ur lokal synvinkel efter att staten sålde fiskerätterna 2009. Laxfisket har flyttat till Norrlandskusten, säger Lars Lundvall.

I maj i år överlämnades en skrivelse till Havs- och vattenmyndigheten om fiskesituationen i Östersjön från Länsstyrelsen i Skåne och Simrishamn kommun.

Länsstyrelsen i Blekinge framhöll i en kommentar till skrivelsen bland annat att en övervägande del av torskkvoten i östra Östersjön och hela kvoten i västra Östersjön måste permanent avsättas i en regional kvot för fiskare som enbart har torskfisketillstånd i Östersjön. Storleken på fartygen ska även anpassas så att de kan leverera fisken i lokala hamnar.

Läs mer

Olofström

Blekinge: Fortsatt krav på att frånta ordförande ansvarsfrihet

Centerpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna håller fast vid sitt gemensamma krav.

Coronavirus

Coronaeffekten: Idrottsstjärnan tappar halva lönen

Så påverkas våra internationella profilerna av coronaviruset

Coronavirus

Lista: Idrottsevenemangen som är i farozonen

Fotbollscup: ”Tvingats ställa in” – Hästhoppning: ”Lutar åt att vi kör”

Enkät

Corona: Så hanterar Blekingeklubbarna viruset: ”Fortsatt aktiv”

Vanligaste frågan inom föreningarna

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet