Anrikt konditori i konkurs – men spekulanter har redan hört av sig

Det anrika konditoriet Gylles i Karlskrona har försatts i konkurs.
Försäljningen har minskat under en längre tid och bolaget klarar inte längre att betala sina skulder. Men redan under onsdagen öppnar konditoriet igen och enligt konkursförvaltaren finns redan intressenter som vill ta över.
Gylles försattes i konkurs i dag.
Foto: Karolin Engman

Bolaget har i dag ett 20-tal anställda och verksamheten består av bageri- och konditoriverksamhet. Konkursansökan lämnades under tisdagen in av Gylles ägare Christer Ahlberg. I ansökan konstaterar han att bolaget är på obestånd och därför inte kan betala sina skulder i den takt som de förfaller.

”Bolaget har drabbats av en sjunkande försäljningsvolym under längre tid och det står i dag klart att bolaget inte har betalningsförmåga att möta de skatter som nu förfaller”, skriver Ahlberg i konkursansökan, som Blekinge tingsrätt nu alltså har godkänt.

Christer Ahlberg tog över Gylles på Norra Kungsgatan för drygt två år sedan. Bolaget var redan då skuldtyngt och hade ett konkurshot över sig. I en intervju med BLT hösten 2017 försäkrade dock Ahlberg att det anrika konditoriet skulle klara sig.

– Gylles ska aldrig, aldrig gå i konkurs. Det har jag gått in som garant för. Berhövs det skjuter jag till de pengar som krävs, sa Christer Ahlberg till BLT.

När BLT besökte konditoriet vid lunchtid var det fortfarande öppet. Ingen ansvarig ville dock uttala sig utan personalen hänvisade till konkursförvaltaren Erik M Gabrielsson.

När BLT når konkursförvaltaren under kvällen har han glädjande besked:

– Konditoriet öppnar igen under onsdagen. Vi stängde ned under eftermiddagen efter att personalen informerats men det är så man måste göra vid en konkurs. Nu ligger allt fokus på att lugna personalen och att hålla i gång verksamheten, säger Erik M Gabrielsson.

Han är också mycket optimistisk om att hitta någon som vill ta över och driva det anrika konditoriet vidare:

– Oh ja, det är redan flera som hört av sig. På lördag går vi ut med en annons om försäljning och jag har gott hopp om att få flera seriösa intressenter. Det ligger ju i mitt intresse, som konkursförvaltare får man ju bäst betalt om verksamheten säljs som en helhet och inte som ett slaktat bolag.

Han tror att en försäljning kan bli klar ganska snart, kanske inom två till tre veckor.

Vid det här laget har Erik M Gabrielsson blivit lite av en expert på just konditori- och kafékonkurser. Han har hand om konkursen efter Ninas och också andra liknande konkurser i Blekinge och Småland.

– Jag har funderat en del kring det här för det verkar ju tyvärr vara lite av en trend nu med konditorikonkurser. Samtidigt är kafétrenden starkare än på länge så jag vet inte riktigt vad det beror på.

När det gäller orsaken till Gylles konkurs, har han inte hunnit sätta sig in i allt än. Det finns gamla skatteskulder som en del av förklaringen men han har inte helhetsbilden klar än.

– Bouppteckningen blir väl klar om max åtta veckor och sedan tar det nog ett halvår att få förvaltarberättelsen klar.

När det gäller Gylles ekonomiska situation hänvisas det i konkursansökan till ”den senaste reviderade årsredovisningen”, vilket är från 2017. Årsredovisningen för 2018 har ännu inte lämnats in till Bolagsverket, trots att detta skulle ha gjorts senast den siste juli.

Men i årsredovisningen för 2017 framgår det att omsättningen i bolaget nästan halverats under fyra år, från drygt 21 miljoner kronor 2014 till drygt 11 miljoner kronor 2017.

Där konstateras också att bolagets finansiella ställning under flera år varit svag. Underskottet i bolaget uppgick till 3,5 miljoner kronor 2017, där årets resultat utgjorde ett minus på en miljon kronor. Det övriga underskottet följde med från tidigare år.

LÄS MER: Motstridiga uppgifter om Gylles framtid

LÄS MER: Bageriuppgörelse ställde in konkurs

Läs mer

Medan du sov

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i Blekinge. Rattfylleri i Kristianstad.

Berättarfestivalen

Guldkornen i årets Berättarkraft

I år är det tre av Blekinges fem kommuner som deltar i den återkommande litteratur- och berättarfestivalen Berättarkraft. Men de många evenemangen vänder sig till alla.

Sölvesborg

Blekinge: De föreslår sillfiske i forskningssyfte

Yrkesfiskarna är beredda att utrusta båtarna med övervakningskameror.

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

IDROTTSGALAN

BILDEXTRA: Allt från Blekinges Idrottsgala 2020

Efter Mjällbys succéår – tog hem tre priser

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet