1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kommunen mörkade sexövergrepp

En anställd inom kommunens omsorg utsattes för sexuellt övergrepp. Men kommunen polisanmälde aldrig.
– Vi vet att även barn utsatts och att det inte heller polisanmälts, säger Camilla Brunsberg (M) och kräver kommunen på svar.
Oppositionsråd Camilla Brunsberg är upprörd över att kommunen inte polisanmälde ett sexövergrepp på en anställd.
Foto: Andreas Blomlöf

Karlskronas sista fullmäktige innan jul inleddes med en skarp fråga från oppositionsrådet Camilla Brunsberg.

– Jag vill veta varför kommunen låter bli att polisanmäla när anställda eller barn inom deras ansvarsområde utsätts för sexuella övergrepp. Det räcker inte att gömma sig bakom delegation till en chef och någon intern utredning.

Hon hänvisar till en anställd som till slut sjukskrev sig för att slippa gå till jobbet där hon tvingades möta den utpekade förövaren. Och till en våldtäkt och misshandel på en ung tonåring som ska ha inträffat för två år sedan på ett HVB-hem och där socialförvaltningen också valde att inte polisanmäla.

– I fallet med kvinnan fanns både vittnen och en utpekad förövare. Det är helt obegripligt hur man kan låta bli att polisanmäla ett sådant övergrepp, säger Camilla Brunsberg.

Hon avkrävde socialnämnden ett svar under sammanträdet, men blev inte nöjd med socialnämndens viceordförande Eva Strömqvist (S) replik: ”Jag kan inte gå in i enskilda personärenden , men jag vet att det har gjorts ett internt arbete i dessa fall”.

Camilla Brunsberg återkom dock med ytterligare en fråga.

– Jag vill veta om socialnämnden ser över sin delegationsordning och bestämmer sig för att alla övergrepp ska polisanmälas. Det är sådan lagen är, och alla som blir offer för sexuella övergrepp ska känna att de är garanterade att arbetsgivaren polisanmäler.

Frågestunden avslutades med att Eva Strömqvist lovade att ta upp frågan i sin arbetsgrupp i socialnämnden.