Klimatmarsch genom staden engagerade hundratals

Ett hundratal personer marscherade för klimatet från Klaipedaplatsen till kommunhuset under fredagen i Karlskrona.
Där lämnade man över namnunderskrifter och ett medborgarförslag till Magnus Larsson (C) om att kommunen ska nå nollutsläpp år 2030.
– Vi måste inse allvaret i det här, säger Annie Karlsson.
Annie Karlsson, en av initiativtagare till Fridays for future, lämnade över 350 namnunderskrifter och ett medborgarförslag till Magnus Larsson (C) om att Karlskrona ska nå nollutsläpp år 2030.
Foto: Andreas Blomlöf

Under fredagen genomförde tusentals människor i över 100 länder runt om i världen klimatmanifestationer som är initierade av 16-åriga Greta Thunberg.

Även i Karlskrona genomfördes detta när ett hundratal personer, däribland många ungdomar, som gick från Klaipedaplatsen till kommunhuset på initiativ av organisationen Fridays for future Karlskrona.

– Jag trodde det skulle komma ett 30-tal så jag är jätteöverraskad men väldigt glad att så många börjat inse att klimatet är något som inte kan vänta, det är här och nu vi måste agera, säger Annie Karlsson som tillsammans med Madeleine Norman är initiativtagare till Fridays for future.

Det var både yngre och äldre personer som marscherade genom Karlskrona för klimatet.
Foto: Andreas Blomlöf

De två träffades första gången i december utanför kommunhuset för att strejka för klimatet. Sedan dess har de varje fredag samlats vid Klaipedaplatsen.

– Vi måste inse allvaret i det och att det här är en ödesfråga. Det handlar om vilken värld vi vill lämna efter oss till våra barn och framtida generationer. För att det ska bli bättre måste vi fasa ut fossila bränslen och tänka över våra konsumtionsmönster.

Foto: Andreas Blomlöf

Väl framme vid kommunhuset mötte man kommunalrådet Magnus Larsson (C) där man överlämnade 350 namnunderskrifter och ett medborgarförslag med målet att kommunen ska nå nollutsläpp år 2030.

– Det är första gången jag får ett medborgarförslag på det här sättet. Det visar på ett engagemang och det är viktigt att vi tar det på allvar. Jag blir glad över att se så många ungdomar som är vår framtid engagera sig.

Förslaget ska nu diarieföras och först efter sommaren någon gång tror Larsson att det kan hamna på politikernas bord.

– Det här är en påminnelse till oss att jobba ännu mer med klimatet vilket vi också gör kontinuerligt i kommunen, säger Larsson.

images11 bilder
enlarge

Läs mer

Nyheter

MSB kräver utredning av översvämningarna i Blekinge

Skador och insatser ska kartläggas

Nyheter

Snöfall vid länsgränsen – Trafikverket varnar för halka på vägarna

Även SMHI varnar

Debatt

Förre KHK-chefen: ”Inga fler strategiska misstag från HA”

Lindbergs tankar om ett bättre system i Hockeysverige

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

Sport

Lista: De tio mest klickade sportartiklarna 2019

Det känslosamma har berört allra mest

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet