Kerstin Porshed: Vågar jag ens träffa min mamma?

Jag är inte en speciellt orolig sort. Men det där coronaviruset har skakat om min tillvaro. Jag vet ju inte ens om jag vågar träffa min mamma.

I vanliga fall skulle en inställd Greklandsresa med allt vad det innebär ha sysselsatt mina tankar en bra stund framöver. Nu betyder den ingenting. Inte i jämförelse med de härjningar pandemin som släppts lös gör sig skyldig till.

Jag bekymrar mig inte speciellt mycket för om toapappret därhemma ska räcka och om vi har tillräckligt med konserver. Ej heller är jag orolig för döttrarna, som jobbar med att hjälpa andra människor. Jag tänker att de klarar sig nog.

Det jag bekymrar mig för är de nära och kära som befinner sig i den mest utsatta av riskgruppen. Min svärmor är en av de klokaste personer jag känner och tillika sjukvårdsutbildad. Men vågar jag gå hem till henne om jag är det minsta snuvig eller om näsan rinner som den brukar göra så här års? Hon är ju trots allt 90 år, bor ensam i sin lägenhet, och kan behöva vår hjälp.

Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Och hur ska det bli för pappa, som har KOL och knappt vågar gå utanför sin lägenhet i Stockholm?

De där tankarna maler i huvudet. Men tack och lov behöver jag inte vara orolig för att min mamma. Hon bor på de bästa av serviceboenden, med en proffsig personal som gör allt för henne och de andra som bor där. Det känns i hela kroppen när man kommer dit.

Jag har själv sett dem koka varm choklad och linda in de äldre i tjocka filtar innan de har kört ut dem i friska luften på balkongen.

Små saker som betyder mycket.

Nu får de sköta sitt arbete med all oro från anhöriga.

Efter beskedet att kommunens särskilda boenden avråder från besök, har jag själv tusen frågor, men mamma har förbjudit mig att ringa till hennes boende eftersom det är så många andra som gör det.

Vi tar det så gott vi kan via folkhälsomyndighetens och kommunens sajt. Den kontakt vi har haft de senaste dagarna har varit på messenger, då min mamma inte hör i telefon.

Jag kanske inte är världens bästa på att besöka min mamma, men vi brukar göra våra små utflykter hon och jag, och ibland rullar vi iväg till affären och handlar.

Små saker som betyder mycket för oss båda.

Vi hade planerat att shoppa lite nya vårkläder till helgen. Det kommer naturligtvis inte att hända. Jag skulle aldrig i livet släpa in min infektionskänsliga mamma i en affär med en massa andra människor. Och tänk om någon av oss drog in coronasmittan på hennes boende. Det är en tanke som gör mig matt och kallsvettig.

Det är naturligtvis av den anledningen jag inte sätter min fot i hennes lägenhet. För hur lång tid framöver är omöjligt att säga.

Men jag behövde inte fundera i många minuter om jag kunde få mamma ur huset så att vi kan ta en långpromenad i helgen. Den planen hade personalen – trots alla extra arbetsuppgifter och information som måste ut– redan tänkt ut.

– Det ska bli så skönt att komma ut lite, skrev mamma. Så tacksam för de där små sakerna som betyder så mycket.

Jag är övertygad om att det kommer att komma något gott ur det här också. Som i alla kriser träder det fram människor som vill hjälpa sina medmänniskor. Det är fint att se alla grupper som börjar ta form på de sociala medierna i detta nu.

Men de allra största hjältarna för mig är ändå ni som sliter inom vården för att ta våra mest utsatta genom krisen.

Läs mer

Corona

Stort intresse för volontärarbete

Människor redo ställa upp i omsorgen

Stor intervju

The Ark gör comeback: ”Vi har ju saknat bandet”

Växjö/Rottne–bandet The Ark tog ned skylten 2011. Nu är de tillbaka men blott bara för en sommar. ”Det fanns något att fira”, säger frontmannen Ola Salo och syftar på att 20 år gått sedan debuten. Smålandsposten fick en träff med hela gänget, så här gick det.

God morgon!

God morgon! Sophantering

Vi har blivit med nytt sophanteringssystem. Hur häftigt är inte det? Eller hur galen är inte jag som så mycket går upp i det?!

Familj

Sara och Simon Ekstrand

Sara och Simon Ekstrand i Olofström fick den 1 januari en dotter, Selma, som vägde 3475 gram och var 50 cm lång.

Hitta flytet

Hälsa: Därför mår vi så bra av utomhusträning

Att träna utomhus i alla väder ger både väntade och oväntade hälsoeffekter

Bokrecension

Spretig bok om arkitektur

BLT:s arkitekturkrönikör Peter Salander har läst den nya boken ”Bygg det folk gillar”. Den är skriven av Jerker Söderlind, debattör och känd som en av rösterna i ”arkitekturupproret”.