Här uppmanas boende att knacka på hos grannen

Initiativet Huskurage införs nu hos två fastighetsbolag i Karlskrona.
Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Nu har två fastighetsbolag valt att införa initiativet Huskurage i sin verksamhet. Kvinnojouren Karlskrona berättar i ett pressmeddelande att Heimstaden, med cirka 600 lägenheter, och Linderoths fastigheter, med nio fastighetshus, har bestämt sig för att införa det.

BLT har tidigare berättat om Huskurage som är en form av grannsamverkan för att förebygga våld i nära relation. Det är en policy som innebär att bostadsbolagen tar ställning mot våld i nära relation och uppmanar sina hyresgäster att knacka på vid misstanke om våld i hemmet.

– Människor är ofta rädda för att lägga sig i andras liv, man vill inte störa. Men att knacka på en grannes dörr om man tror att någon far illa där inne kan rädda liv, har Ulrika Bodin, verksamhetsansvarig för Kvinnojouren, tidigare sagt till BLT.

”Genom att införa Huskurage som policy och handlingsplan för hur grannar ska agera vid oro för våld i nära relation kan vi rädda liv och synliggöra barn och vuxna som utsätts. De visar engagemang, omtanke och civilkurage för sina hyresgäster och för denna viktiga fråga, våld i nära relation”, skriver Kvinnojouren nu i pressmeddelandet.

Läs mer

Medan du sov

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i Blekinge. Rattfylleri i Kristianstad.

Nyheter

Vård: Strid om namnet på ny närakut – ”är en jourcentral”

Men ett steg närmare beslut om ombyggnad

Berättarfestivalen

Guldkornen i årets Berättarkraft

I år är det tre av Blekinges fem kommuner som deltar i den återkommande litteratur- och berättarfestivalen Berättarkraft. Men de många evenemangen vänder sig till alla.

Sport

Klart: Vi tv-satsar på lokal fotboll i unikt samarbete

Här är serierna vi nu äger rättigheterna att tv-sända

IDROTTSGALAN

BILDEXTRA: Allt från Blekinges Idrottsgala 2020

Efter Mjällbys succéår – tog hem tre priser

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet