1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Nya uppgifter: C redo att styra med S

Kristdemokraterna har uppvaktats från två håll i Karlskrona.
Nu ger man svar: Huvudspåret är att bilda styre med Moderaterna och Alliansen.
Men Centerpartiet verkar inte lika intresserade av ett alliansstyre.
För sent på tisdagskvällen uppges de vara redo att styra med Socialdemokraterna.
Sandra Bizzozero (S) vill se en koalition där Börje Dovstads L och Billy Åkerströms KD ingår, men de båda blickar i stället mot ett samarbete med Magnus Larssons C och Camilla Brunsbergs M i Karlskrona.

Enligt vad både BLT och andra medier erfar så ska Centerpartiet vara redo att styra med Socialdemokraterna i Karlskrona. Uppgifter som kom sent på tisdagskvällen efter att Centerpartiet haft möte om vilka de vill styra med framöver.

När BLT tidigare under tisdagen pratade med Centerpartiets kretsordförande i Karlskrona Ingrid Hermansson så såg hon problematiskt på Camilla Brunsbergs invit.

– Under hela valrörelsen har vi varit väldigt tydliga med vårt budskap om SD. Vi vill hålla dem utanför inflytande, och så blir det inte med ett minoritetsstyre med de fyra allianspartierna.

– När vår partiledare Annie Lööf varit så tydlig är det ett svårt val för oss lokalt att aktivt välja att gå in i ett styre där vi många gånger kommer att vara beroende av hur SD väljer att rösta.

Ingrid Hermansson ville inte förekomma tisdagskvällens interna möte då Centern ska ta ställning till inbjudan från både Camilla Brunsberg (M) och Sandra Bizzozero (S).

– Och vem vet, kanske ska vi gå vår egen väg och arbeta som opposition? Vad vi kommer fram till vill jag inte spekulera om.

På mötet hade Ingrid Hermansson bjudit in talespersoner för Centerpartiets åtta lokalavdelningar i kommunen samt hela den nya kommunfullmäktigegruppen, totalt kring 20 medlemmar.

Helst vill Ingrid Hermansson se en stabil majoritet som inte behöver bry sig om SD. Så hade det kunnat bli om L och KD visat intresse för Sandra Bizzozeras inbjudan.

Med dagens besked från C, L och KD infinner sig frågan hur Socialdemokraterna nu ska gå vidare.

– Vi är inne på att få ihop en stabil majoritet, mer än så kan jag inte säga i nuläget, säger Sandra Bizzozero (S).

Men som läget ser ut nu behöver ni snart presentera en plan B - sker det i morgon när ni har svaret även från Centerpartiet?

– Vi kommenterar inte det i dag.

Skulle uppgifterna stämma att C vill styra med S så är det ett hårt slag för Moderaterna som på måndagsmorgonen bjöd in företrädare för KD, L och C. Målsättningen var att tillsammans bilda ett nytt styre.

Socialdemokraterna kontrade då på eftermiddagen med att föreslå en majoritetskoalition med S, L, C och KD.

Kristdemokraterna gav på tisdagen besked om vilket som är partiets huvudspår.

I ett pressmeddelande skriver den politiske sekreteraren Pelle Nordensson och gruppledaren Billy Åkerström:

”Kristdemokraterna i Karlskrona beslutade vid sitt styrelsemöte i går kväll, att ge uppdrag till gruppledare Billy Åkerström att fortsätta överläggningarna med Camilla Brunnsberg och Alliansen med syfte att bilda ett nytt styre för Karlskrona, Styrelsen beslutade vidare att det koalitionsförslag som under måndagskvällen presenterades av Socialdemokraterna låg så pass långt ifrån Kristdemokraterna att gruppledaren gavs instruktioner att inte uppta vidare samtal med Socialdemokraterna i frågan.”

Billy Åkerström passar på BLT:s fråga om hur man i KD resonerar kring att en allianskoalition skulle behöva söka stöd hos SD för många beslut:

– Så långt har vi inte kommit i förhandlingarna att jag vill kommentera det.

Under tisdagen satt flera partiföreträdare i sammanträde med kommunstyrelsen och när BLT når Liberalernas gruppledare Börje Dovstad så gav han samma besked som KD:

”Kortfattat kan sägas att vi har fått uppdrag av medlemmarna i Liberalerna att förhandla med övriga allianspartier för att få ett alliansstyre i Karlskrona”, skriver han till BLT.

Börje Dovstad (L) under valnatten.