1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är de – 100 Blekingeröster inför valet

BLT har sedan juni månad publicerat 100 intervjuer med slumpvis utvalda personer. De har var och en fått ge sin bild av Sverige och Blekinge just nu. Allra flest intervjuer, cirka 60, har journalisten Kerstin Porshed gjort.
– Trots att Sverige är ett rikt land uppfattar många att vi har begränsade resurser, summerar hon sina intryck.
Alla 100 rösterna i BLT:s nedräkning till valet.

100 dagar - 100 röster var en satsning som diskuterades fram på redaktionen under maj månad. Den har omfattat hela Blekinge och har gett röst åt många som kanske inte normalt hörs i samhällsdebatten.

– Vi ville göra intervjuerna ganska oförberett, som ett samtal vid fikabordet på jobbet eller på mataffären, säger Kerstin Porshed.

– Ingen trodde att vi skulle få ett så stort gensvar som vi verkligen fick, folk ville verkligen ställa upp och berätta.

Här kan du läsa alla 100 reportagen.

Ketstin Porshed.
Foto: Ola Åkeborn

Kerstin Porshed har gjort de flesta intervjuerna och har hållit i projektet, men hon är angelägen om att understryka att många varit inblandade. Själv har hon arbetat mycket ihop med fotografen Staffan Lindbom.

– Vi var lite oroliga för att folk skulle säga samma sak och att intervjuerna skulle bli för lika. Men folk har förvånansvärt många olika frågor som de är mest engagerade för.

– Men det som går som en röd tråd genom samtalen är att många upplever att trots att Sverige är ett rikt land så har vi begränsade resurser. De vill resonera om hur de gemensamma pengarna ska fördelas. Då blir bilden av det öppna Sverige inte lika tydlig.

Hur då?

– Många talar om att exempelvis äldre eller barnen ska prioriteras, men samtidigt vill man inte säga vilka andra grupper som inte ska prioriteras.

– Samtidigt pekar många på att för att vi ska kunna bygga ett bärkraftigt samhälle behöver vi många olika typer av människor. Jag uppfattade att många inte vill se ett stängt Sverige just därför att de anser att alla pusselbitar behövs.