1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Åtta SM-medaljer till Blekinge

MiMi och Andreas Eriksen, Sturkö.
Foto: Stéphane Lombard, Eldrimenr

Det blev ett medaljregn över Blekinge när årets öppna SM i Mathantverk avgjordes på Högbo Bruk i Sandviken. Att mästerskapet var öppet innebar att även tävlanden från andra nationer kunde deltaga och deltagare från såväl Åland och Danmark tog guld. Medaljligan vanns av Gävelborg med 21 medaljer, men även Blekinge hävdade sig bra i konkurrensen.

Det blev fem guld, två silver och ett brons till företag från Blekinge.

Anna-Karins Skafferi tog guld i chutneyklassen och brons i småkaksklassen. Två medaljer, ett guld och ett silver blev det även till Orranäs gårdsmejeri. Dessutom tog Äppelboden guld i äppelmustklassen och Lilla Köksgården tog guld med sin kimchi i klassen för mjölksyrade grönsaker.

Guld blev det också till Mi Mi´s Sturkö Handelsträdgård i klassen ättiksinläggningar, och det med full poängpott, 20 poäng.

Juryn skrev i sin motivering att: ”Produkten är ett extremt skickligt hantverk ner i minsta detalj. Att förhöja ett vardagligt bär till denna delikatess är en ren konst. En lika vacker som användbar inläggning till ost, den svenska charkbrickan eller råmjölksglassen.”

Gamlegården Delikatesser fick ett silver för sin rabarber- och morotsmarmelad.