Tid och planering minskar matsvinnet
De kommunala restaurangerna inom Karlshamns kommun har länge jobbat med att minska matsvinnet. Det finns alla anledning att göra det. Jesper Bergman, miljöstrateg på kommunen, berättar att hela livsmedelskedjan påverkar miljön, alltifrån produktionen till transporter.
– Det påverkar hav och sjöar övregödningsmässigt och påverkar klimatet, säger han.
För att minska matsvinnet jobbar Karlshamns kommun med att se till att rätt mängd mat beställs och att inte allt ställs ut direkt. Har den inte ställs fram kan den serveras en annan dag. Kommunen jobbar ofta med bonusrätter som sätts fram tillsammans med den ordinarie maten. Bonusrätterna är skapade av rester från en annan dag. Mot slutet av serveringen sätts dessutom mindre mängder mat ut.
Att rätt serveringsbestick används kan också påverka svinnet, framför allt när det gäller såser.
Något som har varit viktigt, speciellt på Vägga gymnasieskola är att se till att eleverna har gott om tid på sig att äta och att alla inte äter samtidigt.
– Förut kom alla samtidigt och det var lång kö. Då skyndade eleverna sig och vräkte på mat på tallriken eftersom de inte skulle hinna ta om. Men vi gjorde om schemat och nu har de tid att ta om. Schemaläggningen gjorde stor nytta, säger Anders Nielsen, måltidschef.
Hösten 2018 mättes matsinnet på 12 skolor i Karlshamn under 10 dagar. Då kastades 1 460 kilo mat i köken, 1 031 kilo i matsalarna och varje elev slängde i snitt 24 gram mat. Snart ska en ny mätning göras och de hoppas på ett bättre resultat. Samtidigt varierar svinnet beroende på maträtten som serveras. Ofta slängs mer när eleverna gillar maten som står på menyn. Då lägger de upp för mycket mat på tallrikarna.
Anders Nielsen tycker att vi ska se bortom oss själva för att minska matsvinnet som han anser är ett samhällsproblem. Slänger du en potatis kan det tyckas lite men om alla slänger en potatis om dagen blir det stora mängder. Hans råd är att börja med en veckomatsedel. Planera inköpen. Då minska spontanköpen, du kan göra matlådor, planera in resterna och återanvända såserna.
Det gäller också att förvara varorna rätt och att äta efter säsong. Då blir det både billigare och godare. Titta inte så mycket på datummärkningen. Lukta och smaka på maten i stället.