Så ska Karlshamns näringsliv utvecklas

Det lokala näringslivets utveckling var huvudfrågan under organisationen Företagarnas valturné 4av5 jobb. När turnén under onsdagen gästade Karlshamn gavs stadens företagare tillfälle att följa politikernas debatt Maktkampen.
Organisationen Företagarna bjöd in lokala företagare samt politiker till en debatt om hur kommunen ska främja företagsutvecklingen. Från vänster: Magnus Gärdebring (M), Elin Petersson (M), Gertrud Ivarsson (C), Per-Ola Mattsson (S) samt Företagarnas moderator Patrik Nilsson.
Foto: Bo Åkesson

Vi måste ändra på synen att företag endast är ute efter att tjäna pengar. Det är faktiskt företagen som bygger hela vårt samhälle.

En av flera åsikter som de politiska företrädarna som gästade valturnén 4av5 jobb framförde när de träffade några representanter från Karlshamns näringsliv.

Det lokala företagsklimatet, och hur det kan förbättras stod hela tiden i centrum för diskussionen. Den gästades av å ena sidan styrande koalitionen Socialdemokraterna och Centerpartiet i form av kommunalråd Per-Ola Mattsson (S) och kommunstyrelsens andra vice ordförande Gertrud Ivarsson (C).

Medverkade i panelen gjorde också Moderaternas oppositionsråd Magnus Gärdebring och Elin Petersson. Under den cirka en timma långa debatten rådde mycket enighet mellan de politiska blocken, men också vitt skilda uppfattningar. Det senare inte minst när frågan om att bryta utanförskapet på arbetsmarknaden kom på tal, där parterna fick välja mellan att sänka arbetsgivaravgifterna eller arbeta för vuxenutbildningar som ska leda till en anställning.

– Vi måste komma bort från tanken att det finns arbeten som inte kräver någon form av utbildning, menar Per-Ola Mattsson (S) som röstade för det senare alternativet. Med det menar jag inte att alla måste ha en högskoleutbildning, men alla former av arbetsuppgifter kräver någon form av utbildning.

Han möttes i just den här frågan av hårt motstånd från Moderaterna.

– I första hand så måste arbetsgivaravgifterna sänkas så att företag vågar anställa, replikerade Elin Petersson (M).

Gertrud Ivarsson (C) var tudelad till åsikterna.

– Om företag ska anställa så måste det också finnas en morot till att göra det, menar hon och lyfte fram lägre arbetsgivaravgifter som exempel på sådan morot.

Också kommunens roll och betydelsen av att skapa en attraktiv stad diskuterades.

– Staden mår bäst av dynamik, menar Magnus Gärdebring (M). Vi får inte vara rädda att skapa gräddhyllor som blir en del av en positiv spiral.

– Nya bostadsomården gynnar näringslivet, fortsätter Per-Ola Mattsson (S). Det bidrar till att nya företag vågar etablera sig här och bidrar samtidigt till att redan befintliga företag vågar utveckla sina verksamheter.

När det var dags för åhörarna att ta till orda riktades kritik mot detaljplanering och infrastruktur. Något de deltagande politikerna tog till sig.

– Det är bara att medge att några lösningar inte blivit riktigt optimala, medger Per-Ola Mattsson (S) och syftar på kommunikationerna till expansiva Vettekulla samt handelsområdet vid Nyemöllevägen och Strömmarondellen. Samtidigt har vi tagit det till oss, i vårt arbete med Janneberg.

– Kommunen har varit dålig på att tänka långsiktigt, menar Magnus Gärdebring (M). Idag är vi alla överens och medvetna om de fel som begåtts.

Boende och ökad attraktionskraft för att locka fler invånare var också frågor som låg i flera av åhörarnas intresse.

– Kommunens stora utmaning är att få folk utanför länet att flytta till Karlshamn, anser Jens Listerö, vd för Länsförsäkringar Blekinge. Samtidigt är vi här tyvärr bra på att diskutera problem när vi kanske borde lyfta stadens styrkor istället.

Läs mer

Sölvesborg

Brott: Tafsande 23-åring greps med handen på kvinnas rumpa

Mannen förföljde kvinnorna.

I Karolines del av världen

Karoline Sakoury Pettersson: Vi är alla människor

Jag sitter i soffan på ett mellanklasshotell och skriver denna krönika, medan min rumskompis står framför mig på sin bönematta och kör sin kvällsritual. Efteråt slår hon sig ner i fåtöljen intill och suckar missbelåtet.

Resor

En resa i Italien med det bästa av allt

Vi tog en roadtrip och upplevde allt från det aldrig sinande turistmyllret i Venedig och Pisa, till rustik vingårdscharm i Toscana och badliv på en italiensk riviera

Bokrecension

Spretig bok om arkitektur

BLT:s arkitekturkrönikör Peter Salander har läst den nya boken ”Bygg det folk gillar”. Den är skriven av Jerker Söderlind, debattör och känd som en av rösterna i ”arkitekturupproret”.

TV

Klart: Kidnappade snögubben har fått sitt namn

”Intresset över all förväntan”

2010-talets sport

Dansk dynamit, pärongate, 178 mål och ”Honken”

22 minnesvärda sporthändelser från 2010-talet