Så får du drömbuketten till bröllopet

Det finns en del att tänka på för att du ska få din drömbukett till bröllopet. Bland annat är årstiden avgörande för vilka blommor som kan användas.
Pia Iversén driver butiken Flora city som byter namn till Nya flora och arrangerar ett femårsfirande den 1 maj.
Foto: Stina Pettersson

Det gäller att vara ute i god tid för att få en personlig brudbukett. Kontakta gärna blomsterbutiken redan när du börjar planera bröllopet. Annars finns det en risk att buketten inte blir exakt som du har tänkt dig. Det menar Pia Iversén som driver butiken Nya flora i Karlshamn, före detta Flora city.

– Vi vill gärna ha en månad på oss. Då blir den unik, berättar Pia.

Dels beror det på att blommorna behöver beställas och slå ut samt att det krävs visst förarbete. Kontaktar du blomsterbutiken tidigt har personalen dessutom tid att göra något personligt.

– Träffas vi flera gånger kan vi se vad som passar bruden. Vi avläser hur hon ser ut och vilka färger hon har. Ju fler gånger hon kommer in och diskuterar den ju bättre är det, säger Pia.

En annan anledning att vara ute i god tid är att alla blommor inte är fina eller finns året om.

– Pioner är bland de populäraste blommorna i brudbuketter. Ibland vill kunder ha dem på vintern men då blir det svårt och dyrt eftersom det är fel årstid för dem, berättar Pia.

Anemonen är populär i brudbuketter och passar bra på våren.
Foto: Stina Pettersson

På våren rekommenderar hon ranunkler och anemoner. Sommartid är pioner, freesior och ranunkler fina. Under hösten är hortensian ett bra val och på vintern är liljor och vita kallor att föredra. Är du allergisk kan du satsa på ranunkler eller vissa vita nejlikor. Det är även möjligt att beställa doftfria blommor om det är doften som är problemet.

Ranunkler är ett bra val till vårens och sommarens bröllopsbukett.
Foto: Stina Pettersson

Det är också en bra idé att ta med sig en bild för att visa ungefär hur du har tänkt dig buketten.

Utöver val av blommor ska du även bestämma utformningen. Den kan vara stor och vild, liten och rundbunden, ett knippe kallor att lägga på armen eller en hängande bukett. Gillar du hortensior kan det räcka med en hortensia tillsammans med fina gröna blad.

Dubbel freesia gör sig bra på sommarbröllop.
Foto: Stina Pettersson

Just nu är det trendigt med vilda och stora buketter med eukalyptus, mycket gröna blad och flera olika sorters blommor i olika färger. Den populäraste färgen är dock vit.

En annan sak att tänka på är att buketten binds med ett band och att det kan vara fint att ha ett band av samma tyg som klänningen. Nya flora brukar dessutom sätta i en blå nål i skaftet där tummen ska hålla i buketten. På så sätt får bruden även med "något blått" som det ibland sägs att hon ska ha. Det går också att sätta pärlor i blommorna för den som gillar det eller att ringla en bit av växten "hjärta på tråd" över blommorna.

Denna brudbukett består av vita rosor, vaxblomma och thalspi. Dessutom har Pia satt i pärlor och ringlat en bit av växten ”hjärta på tråd” över rosorna.
Foto: Stina Pettersson

Få mer festinspiration på följande länkar:

Läs mer

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

En stökig gäst på en pizzeria i Karlshamn fick omhändertas av polis.

Sölvesborg

Emelies comeback var väntad

Politikerna i Sölvesborg vill inte spekulera i utgången vid nästa val

Karlskrona

Blekinge: Avstängning hävs för misstänkt fuskare

Menade att han lagt ut sina svarsark över hela skrivbordet för att få överblick.

OBS: Varning för starka bilder

Henrik blev attackerad av vildsvin – fick två djupa jack i benet

”Det kunde ha gått mycket värre”

Sölvesborg

Pilthammar gör politisk comeback – här är hennes nya parti

Målet: Sölvesborgs kommunfullmäktige

Veckans panda

Vi fick också Veckans panda i december

Möt Ture, Leana, Agnes och Elias.