Så byter du däck själv – experten tipsar

Snart är det dags att byta till sommardäck. Magnus Hasselberg på Däckcentrum berättar vad du behöver tänka på och hur du byter däck på ett korrekt vis.
Magnus Hasselberg, chef på Däckcentrum.
Foto: Elin Möllervärn

Två gånger om året skiftar vi hjul på våra bilar, och nu är det snart dags igen. Från den 1 april till den 15 april ska sommardäcken på och Magnus Hasselberg på Däckcentrum ger sina bästa tips på hur man byter däck på ett korrekt vis.

– Om man byter däck hemma själv är det först viktigt att titta så att däcken inte har massa sprickor i gummit. Det är också bra att kolla datumet på däcken om de börjar bli gamla.

– Sedan ska bilen stå på ett plant underlag, så den inte står lutande.

Att använda bilens egna domkraft är något som Magnus avråder från.

– Det ska man absolut inte göra. Det är en engångsartikel som endast är tillför om man fått punktering och ska sätta dit nödhjulet. Den är inte avsedd för att byta fyra hjul hemma på garageuppfarten.

– När man sedan har plockat av hjulen är det bra att tvätta av dem eftersom det kan vara massa salt kvar på dem efter säsongen, vilket gör att däcken kan torka ut.

Det mest återkommande felet folk gör när de byter däck själva är att de drar åt bultarna på däcken för hårt, menar Magnus.

– Många drar åt bultarna för hårt, vilket gör att de senare inte får loss dem. Det kan sedan resultera i dyra åtgärder, så det ska man vara försiktig med.

– Sedan ska man alltid kolla lufttrycket efter att man bytt hjul. Egentligen finns det rekommendationer att man ska kolla trycket efter varje gång man tankat.

Om man inte känner sig manad till att byta däcken själv, gäller det att vara ute i god tid med sin bokning.

– Det är fullrulle här när det är dags att byta däck. Vårsäsongen är väldigt kort, två veckor. Så det gäller att vara ute i god tid innan det blir fullbokat, berättar Magnus Hasselberg.

Fakta:

Så byter du däck själv

1. Lägg i handbromsen och se till att bilen står på en plan yta.
2. Lossa hjulbultarna ett halvt varv när bilen fortfarande stå på marken.
3. Hissa upp bilen med en domkraft. På bilen finns en punkt vid varje hjul som är avsedd för domkraften.
4. När du hissat upp bilen behöver du skjuta in en stadig och godkänd pallbock som klarar bilens vikt. Pallbocken är en säkerhetsåtgärd ifall domkraften går sönder.
5. Lossa hjulen genom att skruva av hjulbultarna helt.
6. Kontrollera bromsbeläggen.
7. Smörj hjulbultarna.
8. Skruva fast de nya hjulen och dra bultarna kryssvis.
9. Sänk ner bilen och ta bort pallbocken.
10. Kontrollera hjulbultarna. Hur hårt de ska vara åtdragna står i bilens instruktionsbok.

Läs mer

Corona

Stort intresse för volontärarbete

Människor redo ställa upp i omsorgen

God morgon!

God morgon! Om att hurra för rätt anledning

Kollegan har gått och blivit mormor nu under värsta coronoakrisen. Och det var efter att vi i dagar slitit hårt på redaktionen, det händer så mycket i nyhetsväg just nu, som jag bestämde mig för att göra ett kort avbrott i produktionen.

Stor intervju

The Ark gör comeback: ”Vi har ju saknat bandet”

Växjö/Rottne–bandet The Ark tog ned skylten 2011. Nu är de tillbaka men blott bara för en sommar. ”Det fanns något att fira”, säger frontmannen Ola Salo och syftar på att 20 år gått sedan debuten. Smålandsposten fick en träff med hela gänget, så här gick det.

God morgon!

God morgon! Sophantering

Vi har blivit med nytt sophanteringssystem. Hur häftigt är inte det? Eller hur galen är inte jag som så mycket går upp i det?!

Familj

Karl-Magnus Rosendahl och Frida Palm

Karl-Magnus Rosendahl och Frida Palm i Gävle, fick den 9 juli en son, Elliot, som vägde 3 906 g och var 50 cm. Syskon: Selma. Karl-Magnus är bördig från Ronneby.

Bokrecension

Spretig bok om arkitektur

BLT:s arkitekturkrönikör Peter Salander har läst den nya boken ”Bygg det folk gillar”. Den är skriven av Jerker Söderlind, debattör och känd som en av rösterna i ”arkitekturupproret”.