1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Robotar i nytt pilotprojekt

Prästslättsskolan i Karlshamn är pilotskola för ett projekt inom programmering.
Tanken är att det ska spridas till fler skolor i kommunen.
Emilia Vadaszi och Isabelle Hermansen talar om för roboten vad den ska göra. Det gör de genom att skriva en kod som överföras till roboten.
Foto: Helena Torstenson

Förra veckan var det femmornas tur. Då skulle de lära sig att programmera en robot på hjul, en så kallad mbot. Efter att ha installerat en app och gjort några inställningar blev det full fart i både klassrum och korridorer.

Eleven Isabelle Hermansen berättar att det är jätteroligt att programmera mbots och att det är första gången hon gör det. Hon och Emilia Vadaszi har skrivit en kod i datorn som de ska ladda över till roboten. Sedan är det bara att hålla tummarna för att den gör som de har tänkt sig. Om roboten inte gör det får de ändra och prova igen. Isabelle berättar också att denna lektion ska de prova sig fram och testa olika funktioner, nästa vecka ska de få uppdrag som de ska lösa med mbotsen.

Jalal Asaad som går i samma klass har ett stort leende på läpparna och säger att det är jätteroligt att programmera och att han fått lära sig massa nya saker. Han tycker inte att det är jättesvårt, men man får tänka en del. När Jalal sätter ner mboten på golvet gör den precis som han har programmerat; kör framåt, bakåt, svänger och showar med ljus och ljud.

Jalal Asaad har lärt sig många nya saker om programmering.
Foto: Helena Torstenson

När pilotprojektet är klart på Prästslättsskolan ska kommunen bestämma hur de ska gå vidare så att andra skolor också får ta del av det.