Pengar till ishall klubbades under protest

Nu har politikerna klubbat satsningen på 120 miljoner kronor till den nya träningshallen i Jössa.
Men kritiken är vass från Karlshamnsoppositionen. Med kommunens ekonomiska läge är det oansvarigt att påbörja bygget, resonerar de.
Kommunen har inte lagt pengar på isytor på 50 år och klubbade i går 120 miljoner kronor till den nya träningshallen i Jössa. Men det skedde under protest av oppositionen.
Foto: Lena Ehring

Satsningen på den nya träningshallen i Jössa har varit på gång i många, många år och i höstas togs det symboliska spadtaget. Det skedde när E.on lämnade besked om att deras 450 meter långa elkabel gick att gräva ner.

Under måndagen klubbade också politikerna i kommunstyrelsen att de 120 miljonerna till bygget finns och att det bara är att sätta igång. Men de var långt i från eniga. Majoriteten menar att bygget måste till och att föreningarna väntat länge på mer isyta. Satsningen menar de är på något som bygger samhället genom en prioritering på ungdomar och ideella krafter. Nya isallen och upprustningen av vägar behövs inte bara för idrotten utan också för allmänheten.

– Detta ger goda möjligheter inte bara för idrotten som väntat i många år utan också för allmänheten som får större möjligheter att åka, säger kommunalråd Per-Ola Mattsson (S).

Karlshamnsoppositionen med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna vill stoppa satsningen. Inte för att satsningen är dålig utan på grund av det ekonomiska läget som Karlshamns kommun befinner sig i. Det tycker satsningen är direkt oansvarig i nuläget.

– Det är smärtsamt att stoppa projektet. Men mångårig ekonomisk misskötsel ger oss inget annat val, säger Magnus Gärdebring (M).

– Vi kan inte acceptera att äldreomsorg, skola och förskola ska vara med och betala denna träningshall. Det arbetas med stora besparingar och anpassningar inom vård, skola och omsorg. Vad säger de styrande i Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centern till dem i dag, frågar sig Britt Jämstorp (KD).

Förutom kostnadsökningar som blivit under åren menar motståndarna att det tillkommer ökad driftskostnader på drygt 8 miljoner årligen. De vill veta vem som påverkas negativt av det. Men var pengarna ska tas lägger sig Per-Ola Mattsson inte i och kan inte svara på.

– Det är inte konstigare än något annat utan blir som med all annan drift, säger han.

Läs mer

Nyheter

Här finns framtidens skola

Guldläge tycker rektorn som fick vara med från start

Bok i Blekinge

Jämshögssonens storverk fick guldbaggar

I veckans bokkrönika noterar vi guldbaggeregnet över Aniara och avslöjar att Harry Martinson är hetare än på länge.

Familj

Nadja Sunesson och Daniel Johansson

Nadja Sunesson och Daniel Johansson i Karlskrona fick den 3 December en dotter, Astrid, som vägde 5180 g och var 52 cm. Syskon: Signe.

Godmorgon!

Godmorgon! Dags att lära sig programvara nr 747

När jag gick i skolan lärde jag mig att skriva skrivmaskin. Vi hade det på schemat. Jag lärde mig dock aldrig att skriva med korrekt handuppsättning, men det går ändå väldigt snabbt för mig att skriva med två fingrar på höger hand och fyra på vänster hand.

Utställning

Konserverade människor ger kluvna känslor

Många blekingar tog chansen när en utställning visades i Kalmar i helgen

Veckans panda

Vi fick också veckans panda i januari

Oskar. Walter. Selma.