Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

PÅ JOBBET: ”Jag längtar till ateljén varje dag”

I artikelserien På jobbet träffar Mera personer inom olika yrken. En av dem är Lotta Niemi som jobbar som modedesigner.
Karlshamn • Publicerad 23 april 2020 • Uppdaterad 27 april 2020
Modedesignern Lotta Niemi arbetar med sitt drömyrke.
Modedesignern Lotta Niemi arbetar med sitt drömyrke.Foto: LENA EHRING

Solens strålar tränger sig in i den smala trappuppgången på Christopher Schrödersgatan. På första våningen står dörren öppen, och innanför tröskeln ramar hängande klädställningar in rummet från taket.

Ateljén tillhör modedesignern Lotta Niemi, som berättar vad hennes jobb som designer egentligen innebär.

Annons

– Det finns många olika delar av mitt jobb. Jag jobbar bland annat som en vanlig skräddare med ändringar och lagningar, både till dam och herr väldigt lokalt.

– Sedan har jag mycket uppdrag också från olika företag. Man kan säga att jag gör allt möjligt som har med textil att göra egentligen.

Hur ser en vanligt dag ut på jobbet?

– Det är också väldigt olika. De flesta arbetsdagar jobbar jag med någon typ av beställning, det gör jag nästan alltid.

– Jag kan aldrig säga att jag jobbar med en sak en hel dag, utan jag jobbar kanske med tio olika saker. Sedan har jag två anställda också som jag handleder samtidigt, berättar Lotta.

Många timmar om dagen spenderas vid arbetsbänken.
Många timmar om dagen spenderas vid arbetsbänken.Foto: LENA EHRING

Att det var just modedesigner som Lotta skulle bli har hon vetat sedan länge.

– Jag har varit intresserad av mode och design sedan jag var liten. Mamma är konstnär och sydde mycket till oss när vi var små, så hon har alltid varit en inspiration för mig.

Modekarriären började i Sydney, Australien, när Lotta började studera mode och textildesign på universitetet under två års tid.

– Efter Sydney flyttade jag hem och fortsatte min modedesignutbildning på HDK i Steneby, högskolan för design och konsthantverk. Slutligen sökte jag mig till textilhögskolan i Borås och kom in på andra året direkt.

– Så egentligen har jag gått fem år totalt på universitetet, berättar hon.

Annons

När Lotta tagit examen från högskolan i Borås startade hon sitt företag snabbt därefter.

– Då ville jag sätta mitt märke på min första kollektion. Men i samma veva som jag startade mitt företag flyttade jag tillbaka till Karlshamn, och här är det inte så lätt att försörja sig som designer.

Flytten tillbaka till hemstaden innebar att Lotta började arbeta som lärare vid sidan av företaget, lärare i slöjd och bild.

– Det tog mycket energi och tid åt båda hållen, så jag kom till ett vägskäl för tre år sedan då jag var tvungen att välja. Skulle jag välja de säkra pengarna eller göra det jag älskar?

– Det var läskigt, men jag valde att starta upp ateljén på heltid och det har ju gott bra, säger hon med ett leende.

Två klänningar, inspirerade av is-älvor från den fornnordiska mytologin.
Två klänningar, inspirerade av is-älvor från den fornnordiska mytologin.Foto: LENA EHRING

Vi går längre in i ateljén och framför det stora fönstret hänger en kollektion av vackra klänningar, inspirerade av den fornnordiska mytologin.

– Det var ett stort uppdrag för ett svenskt frisörteam där jag blev tillfrågad att skapa all scenkostym till showerna på de nordiska mässorna, berättar Lotta och fortsätter:

– Då var temat fornnordisk mytologi och vi skapade fyra olika världar, där teamet gjorde magnifika frisyrer och jag skapade kläderna för att matcha dem.

Showen bestod av 75 plagg och 32 modeller.

– Det tog mig ungefär två månader att skapa hela kollektionen. Mamma fick hjälpa mig att sprätta lite pärlor och klippa läderremsor, men annars gjorde jag det mesta själv.

Annons

– Det var ett av de roligaste jobben jag någonsin haft, säger hon.

En kreation av papper.
En kreation av papper.Foto: LENA EHRING

Att tänka hållbart är viktigt för Lotta i hennes arbete och en hel klädkollektion är skapad av återvunnet material.

– I samband med att vi flyttade till den här större lokalen i höstas har en ny symaskinsreparatör även flyttat in här, säger hon och fortsätter:

– Det har ju inte funnits någon i stan på länge som lagat trasiga symaskiner och gjort vanlig service, jag vet att det är efterfrågat. Det handlar ju också om hållbarhet, att ta vara på det man har och inte köpa nytt.

Vad är roligast att sy?

– Unika, kreativa plagg. Kanske mer åt scen eller film. Någonting där man syr en kreation, med mycket teknik.

Vad är det bästa med jobbet?

– Att jag får göra det jag verkligen brinner för. Jag längtar till ateljén varje dag och får mycket uppskattning för det jag gör. Det känner jag stor tacksamhet för.

Vad kan du ge för tips till någon som drömmer om att bli modedesigner?

– Tipset är att inte fastna vid trender och vad folk förväntar sig av dig. Go wild and crazy och gör det som du vill göra.

Annons

– Det är ofta det som folk minst anar som uppmärksammas. Så gå efter ditt eget uttryck och din egen stil, då löser sig det mesta, säger Lotta Niemi.

Vackra, handplockade tyger från Afrika.
Vackra, handplockade tyger från Afrika.Foto: LENA EHRING
Fakta

Lotta Niemi

Ålder: 36 år.

Bor: Karlshamn.

Familj: Mamma, pappa, syster, bror och man.

Fritid: Vara kreativ och aktiv.

Fakta

Modedesigner

Utbildning: Bra grundläggande utbildningar för att bli modedesigner finns på gymnasieskolans hantverksprogram och estetiska program. Vidareutbildningar finns sedan inom olika skolformer - folkhögskola, yrkeshögskola, högskola/universitet. Man kan också lära sig yrket som vuxenlärling genom att ”gå i lära” hos en verksam modedesigner.

Arbetstid: Arbetstiderna kan vara väldigt varierande. Lotta är på jobbet från 08.30 till cirka 18.00. Ibland längre, ibland kortare.

En vanlig dag: En vanlig dag på jobbet som modedesigner är varierande. Under en dag arbetar Lotta med olika beställningar, samtidigt som hon handleder sina anställda.

Lön: Medellönen för en modedesigner är 40 500 kronor enligt allastudier.se.

Läs fler delar av artikelserien på jobbet:

Elin MöllervärnSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons